zondag, 14 juni 2015 19:20

Liduinanaamdag was een succes

IMG 5992Als je vandaag heel hard ´Liduina!´ riep in Schiedam dan keken er meer dan honderd dames om... Het was Liduinanaamdag en er waren maar liefst 148 mensen met min of meer dezelfde naam in Schiedam. Je wordt er gewoon een beetje jaloers van als je toevallig van je ouders een andere naam hebt gekregen want dan mistte je toch mooi het gratis feest in de Jeneverhoofdstad van de wereld... Voor de foto gingen alle Liduina´s op de trappen en het bordes van het historische stadhuis staan. De Liduina's, uit binnen- èn buitenland, werden de hele dag in het zonnetje gezet. Ter ere van het 125-jarig jubileum van de beschermheilige van de stad: Liduina.

De jongste en oudste Liduina van Nederland doopten op de ‪Grote Markt‬ ‪de ‪Liduinaroos‬ in het bijzijn van de burgervader van Schiedam. De op-en-top Schiedamse meidengroep Cafeïne trad op en zo werd het een prachtige dag! De Dikke Van Dale kan er na vandaag een aantal woorden bijschrijven onder de ´L´: Liduinanaamdag, Liduinaroos, Liduinabier, Liduinajenever.    

Dat de Liduinanaamdag vandaag werd gevierd komt omdat 2015 het Liduinajaar is in Schiedam. Wie meer over de bekendste stadsheilige wil weten kijkt naar deze PopUpTv productie: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/mini-docu-wie-was-liduina   

Van 2,5 tot 86 jaar
Om 11.00u heette burgemeester Cor Lamers van Schiedam de dames op de Grote Markt welkom. En liet daarbij al diverse feiten over het bijzondere gezelschap weten. Zo waren er maar liefst 74 dames met Liduina, of een afgeleide daarvan, als voornaam. Onder de Liduina's waren er vier vanuit het buitenland naar Schiedam gereisd: uit België, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Zuid-Afrika. Om de speciaal gekweekte Liduina Roos te dopen werden ook de oudste en de jongste Liduina (resp. 86 en 2,5 jaar) aanwezig naar voren geroepen.

Druk programma
De Schiedamse (culturele) organisaties en ondernemers hebben zich de gehele dag keihard ingezet om de dames te verwennen op hun Naamdag. Van museumbezoek, fluisterboottocht, presentatie van het Liduina Bier tot een lezing Liduina voor dummies. Van een kunstroute, vioolconcert tot de zeer drukbezochte gebedsdienst in de Liduina Basiliek. Het bleek nog een hele tour om alle voor de Liduina's geplande activiteiten mee te kunnen maken. Diverse Liduina's werden druk afstrepend in hun programmaboekje en sommige zelfs licht oververhit aangetroffen om niets te willen missen.

2 Liduina tatoeages
Om 16.00u stonden de misschien wel stoerste Liduina's even in de spotlights. Voor de echte durfals bood de lokale tattooshop Stay Classy Tattoos een gratis en bovenal speciaal ontworpen Liduina tattoo aan. Maar liefst twee Liduina's grepen deze kans aan om de dag extra onvergetelijk te maken. En het resultaat was geweldig!

Vanaf 17.00u kwamen de Liduina's nog weer even bijeen, om te luisteren naar de muziek van Roos Zingt, hun aandenken in ontvangst te nemen en met elkaar na te genieten van een prachtige, vrolijke dag om niet snel te vergeten. Liduina's bedankt!

IMG 6034Foto's: Ed Koorengevel

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws