zondag, 14 juni 2015 10:23

Lidwina’s jenever: de voorsmaak van de hemel

De heilige Liduina kreeg tijdens haar leven een aantal malen een voorsmaak van de hemelse zaligheid. Dit verhaal heeft Rob van Klaarwater geïnspireerd tot de receptuur van Liduina's jenever, een exclusief gedistilleerd dat tijdens het Liduinajaar verkrijgbaar is in Borrelmuseum / Jeneverie 't Spul, Hoogstraat 92, Schiedam. En uitsluitend daar.

Hoe geeft men jenever de voorsmaak van de hemel? De eeuwige zaligheid is zoet maar tegelijk pittig, fruitig maar tegelijk gerijpt. Bitterheid is uitgesloten. Scherpte is niet gewenst. Een karakter met soms hoekige kanten wel. Wie Liduina's jenever proeft, bemerkt scherpe contrasten maar die vormen op de tong toch een harmonieuze ontmoeting.

De kleur van Liduina's jenever lijkt enigszins op die van donkere korenwijn maar neigt tot het wijnrode. Dat komt door het bijzondere proces dat Liduina's jenever onder Van Klaarwaters handen heeft ondergaan: ze is gemacereerd. Dat wil zeggen: je vult een kaasdoeken zakje met een kruidenmengsel, laat dat in de jenever zakken. Daarna is het een kwestie van laten rusten. Geduld hebben, de tijd nemen, waken en bidden tot de jenever de juiste kleur, de juiste smaak, de juiste warmte heeft aangenomen. Tot ze Liduina waardig is en met recht Liduina's jenever mag heten.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws