donderdag, 15 oktober 2015 12:01

Like a Pearl in my Hand van Carina Hesper en Waterwerken van Hans Sloot in het Schreihuisje

Mooi Werk presenteert twee fotoprojecten in en rondom het Schreihuisje op het Hoofdplein in Schiedam. 'Like a Pearl in my Hand' van Carina Hesper en 'Waterwerken' van Hans Sloot zijn te zien tijdens het Fotofestival Schiedam 2015 op 16, 17, 18 en 23, 24 en 25 oktober 2015 tussen 14.00 en 17.00 uur tijdens het Fotofestival Schiedam 2015.

Like a Pearl in my Hand   Carina Hesper (1983)

Het Schreihuisje is de blik naar de wereld en met de tentoonstelling Like a Pearl in my Hand -ontwikkeld en gefotografeerd in China- halen we die verre wereld en lange geschiedenis tussen China en Nederland naar Schiedam. Ze laat een kant van China zien die liever niet aan de buitenwereld wordt getoond. De betrekkingen tussen China en zeelieden uit de Nederlanden ontstonden in de 17e eeuw in de kustgebieden van China. De portretten van de Chinese weeskinderen sluiten aan bij het thema afscheid nemen. Zoals de vrouwen van de zeelieden moesten afwachten of hun geliefde nog terug zou keren van zijn vaart, moeten deze kinderen meerdere keren in hun leven afscheid nemen voordat ze hun ‘forever family’ vinden.

De bezoekers van deze fototentoonstelling in de openlucht kunnen niet volstaan met alleen maar kijken, maar moeten er hun best voor doen om überhaupt iets te zien te krijgen. Als de beelden hun geheim eenmaal prijs gegeven hebben bestaat de kans bewogen te worden door ontroering van het lot van deze kinderen.

Waterwerken    Hans Sloot (1964)

foto-installatie, 2015
10 foto’s formaat 85x125cm op polyester doek

Het merendeel van de foto’s in deze installatie is gemaakt in de Wiltonhaven, zowel van de bedrijven als van het water. Daarnaast zijn er enkele foto’s te zien die Hans maakte tijdens zijn reizen naar Schotland en Nieuw-Zeeland. De overeenkomsten zijn duidelijk: Hans is gefascineerd door texturen, structuren en kleuren van scheepshuiden, het water en de natuur.
Hans Sloot laat in de installatie ‘Waterwerken’ foto’s zien die zijn gemaakt in de Wiltonhaven, zowel van de bedrijven als van het water. Daarnaast zijn er enkele foto’s te zien die Hans maakte tijdens zijn reizen naar Schotland en Nieuw-Zeeland.

Over het Schreihuisje

De cultuurscouts van Mooi Werk zetten sinds 2012 het Schreihuisje in voor culturele activiteiten in Schiedam-Zuid en de regio Nieuwe Waterweg. Kunstenaars realiseren tijdelijke kunstwerken in dit voormalige wachthuisje. Het Schreihuisje is een belangrijk, monumentaal gebouwtje binnen het cultureel erfgoed van Schiedam en specifiek in de wijk Zuid. De historie en identiteit van dit monumentale huisje en de combinatie van woord en beeld staan hierbij centraal.

Fotofestival Schiedam 2015 – Bewogen beeld

Van 16 tot en met 25 oktober 2015 vormt het centrum van Schiedam wederom het decor voor het Fotofestival Schiedam. Een verrassende fototiendaagse, gekenmerkt door de bijzondere combinatie met andere (kunst)disciplines en exposities op historische locaties. Dit jaar draait het allemaal om het thema Bewogen beeld.

Verspreid door de stad worden verschillende kunstprojecten tentoongesteld waarbinnen de raakvlakken tussen fotografie en beweging worden onderzocht. Beweging in de breedste zin van het woord; animatie, dans, film, sport, lange sluitertijden en mislukte kiekjes, maar ook de relatie tussen fotografie en de emotie wordt verkend. Kijk je ogen uit en kom in beweging!

Like a Pearl in my Hand van Carina Hesper en Waterwerken van Hans Sloot in het Schreihuisje

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws