zondag, 03 januari 2016 19:26

Literair-muzikale avond in ’t Huis te Poort Schiedam

“Van Mizees zinnen mag je gewoon genieten” was de kop in De Volkskrant boven de recensie van De Halfbroer, de laatste roman van Nicolien Mizee. Dezelfde krant beloonde de recente cd van accordeoniste Marieke Grotenhuis met vier sterren ... De ontmoeting tussen deze twee vrouwen luidt het nieuwe jaar in met literair én muzikaal vuurwerk.

Nicolien Mizee (Haarlem, 1965) debuteerde in 2000 met Voor God en de Sociale Dienst. Haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd met de Libris Literatuurprijs. In 2006 verscheen En knielde voor hem neer. Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen column Schrijfles over haar ervaringen als lerares prozaschrijven. De verzamelde columns werden in 2009 onder dezelfde titel gebundeld. In 2015 verscheen De Halfbroer: alweer een licht-absurdistisch en hilarisch boek waarin een excentrieke familie centraal staat. De Volkskrant: “Mizee onderscheidt zich in al haar werk met een geestige, geslepen stijl, rijk aan memorabele zinnen, waarin ze menselijk leed met afstand beziet en toch met warmte.”­­­­

De moeder van Mizee – die vermoedelijk model stond voor de moeder in haar romans – zei ooit: “Mijn kinderen mogen helemaal zelf weten welk instrument ze later gaan bespelen. Nou ja, ze snappen natuurlijk zelf wel dat ze niet met een trekharmonica moeten komen aanzetten.” Maar ja, die had Marieke Grotenhuis (Amsterdam, 1961) nog nooit gehoord: misschien wel de beste accordeoniste van het land, en onvermoeibaar ambassadrice voor dit instrument. Ze speelt ongekend virtuoos een breed repertoire uit alle tijdperken en in alle stijlen.

Op vrijdag 15 januari zullen Mizee en Grotenhuis in ’t Huis te Poort.voor het eerst samen een optreden verzorgen. Een inmiddels beproefd recept dat al heel wat spraakmakende literair-muzikale confrontaties heeft opgeleverd.

De Schiedamse boekhandel Post Scriptum zal aanwezig zijn met een boekentafel.­

Vrijdag 15 januari 2016, 20.15 uur

Kaarten € 12,50 in de voorverkoop, € 15,00 aan de zaal (CJP € 2,50 korting)
Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 511 721 00

’t Huis te Poort

Dam 28-30

Schiedam

Literair-muzikale avond in ’t Huis te Poort Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws