donderdag, 25 september 2014 22:27

Loftrompet door Ministerie voor geslaagde aanpak

Samen Buurten bezocht 1875 huishoudens in Schiedam-Nieuwland.

In 2008 pakte minister Vogelaar een aantal probleemwijken in Nederland grondig aan. Zo kreeg de Schiedamse wijk Nieuwland via Woningcorporatie Woonplus geld om problemen 'achter de voordeur' aan te pakken met het team Samen Buurten. Dat team ging zes jaar lang met Nieuwlanders in gesprek over alle mogelijke levensvragen zoals vereenzaming, drugsgebruik, misbruik, schulden en deelname aan wijkactiviteiten. Zo droeg Samen Buurten bij aan een gezonde wijk waar problemen nu bespreekbaar zijn en Nieuwlanders weer krachtig aan zichzelf, hun gezin en de wijk kunnen bijdragen.

Het project werd op 18 september in het wijkcentrum aan het Dreesplein in Nieuwland officieel afgerond. Daar prees spreekster drs. Jeanette Zonneveld van het Ministerie van BZK de gemeente Schiedam voor deze geslaagde aanpak waardoor bijna 600 bewoners hun leven weer op eigen kracht aan kunnen: "Nieuwland is een wijk waar mensen echt weer in hun eigen kracht zitten."

Gesprekken achter de voordeur

Het team Samen Buurten heeft sinds 2008 maar liefst 1359 gesprekken gevoerd met Nieuwlanders om verborgen hulpvragen en problemen te achterhalen, en om mensen weer bij de buurt te betrekken. Wil van Vliet, Meysur Bijl, Linda Luijt, Lowie Reinders en projectleider Yvonne Lammerts van Bueren zochten altijd op een menselijke manier contact met bewoners die wellicht een probleem hadden, of hulp of een zetje zouden kunnen gebruiken. Bob Venhuizen, directeur van Woonplus: "Ook naar mijn idee is dit één van de betere projecten van Schiedam geweest. We moeten er helaas mee stoppen in deze vorm. Maar ik kijk er met trots op terug."

Versterken van eigen kracht

SWS Welzijn, Seniorenwelzijn en Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg (MDNW) zorgden samen dat de ontdekte problemen van wijkbewoners gedegen werden aangepakt. Yvonne Lammerts van Bueren: "We hebben zaken samen met bewoners opgelost, maar vooral gewerkt aan versterking van eigen kracht. Het gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in jezelf en anderen. En aan het buurtgevoel. Dat is gelukt. Wat ons aangenaam heeft verrast is de spontane inzet van bewoners. Daar waar problemen waren heeft Samen Buurten mensen ondersteund."

WOT's in alle wijken

Op 1 september jongstleden werd een punt achter het project gezet, want vanaf 1 januari 2015 wordt er in alle Schiedamse wijken met Wijk Ondersteunings Teams (WOT's) gewerkt. De Gemeente gaat hiervoor samenwerken met tien verschillende partijen.

Op de foto:

Het Samen Beter-team (v.l.n.r.): Wil van Vliet, Meysur Bijl, Yvonne Lammerts van Bueren en Linda Luijt.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws