dinsdag, 25 oktober 2016 00:23

Maakteams aan de slag met Schiekwartier

Schiedam - De komende tien jaar gaat het Schiekwartier flink op de schop. De Koemarkt, het voormalig VROM-terrein aan de Buitenhavenweg en de aansluiting op de Lange Haven krijgen een enorme ‘facelift’.

Tal van Schiedammers werken nu in ‘Maakteams’ aan tijdelijke invullingen die ze op zaterdag 5 november van 11 tot 16 uur presenteren in voormalig Hotel De Kroon aan de Koemarkt 1. Iedereen is daar van harte welkom.

Het grove raamwerk voor de herindeling van deze stadsentree is door de raad goedgekeurd. Maar daarbinnen is nog alles mogelijk. De gemeente heeft Schiedammers gevraagd om in zogeheten Maakteams mee te denken over én mee te werken aan tijdelijke invullingen die als testcases kunnen dienen voor de permanente invulling. Alle Schiedammers mogen die testcases mee-beoordelen.

Experts komen helpen

Op 12 oktober werd in het voormalig VVV-kantoor aan de Buitenhavenweg 9 tijdens Maakplaats 2 door zo’n veertig Schiedammers verder nagedacht over mogelijke, tijdelijke invullingen voor het Schiekwartier. De Maakteams die op 28 september waren gevormd, kregen deze avond nieuwe aanhang en steun. Geholpen door experts met uiteenlopende achtergronden, verdiepten ze hun voorstellen tot concrete plannen.

Makersgilde

Jolande Bosch presenteerde het zogeheten Makersgilde dat in voormalig Hotel De Kroon en in containers op het voormalig VROM-terrein een actieve ‘MakerSpace’ wil vullen. “Ons Makersgilde is een collectief van maximaal vijftig vakmensen die hun vaardigheden delen en via workshops hun vakinhoudelijke kennis overdragen.” Tessa Schlechtriem werkt aan een voorstel om aan de Buitenhavenweg een evenemententerrein te vestigen. Met vaste faciliteiten als een toilet- en douchegroep, een keuken, opbergruimte wordt het makkelijker om er kleinschalige evenementen te laten plaatsvinden.

Gezellig ontmoeten

Antoinette Rijntalder presenteerde Het Koemarkt Meeting Point met een vloerkleed van mozaïek, dat als samenwerkings- en integratieproject met Vluchtelingenhulp Schiedam wordt gemaakt. Met betonnen, verwarmde poefen, grappige betonnen afscheidingspaaltjes, een klimtoren en groenvoorziening vormt het Maakteam een verplaatsbare totaalvoorziening waarmee zij het centrum gezelliger willen maken. Natascha de Heer van Bram Ladage wil op de Koemarkt een zitplek voor mensen met een minder dikgevulde beurs: “Met gezellige picknicktafels, verrijdbare plantenbakken en grote schemerlampen. Pieter van der Most verzorgt al een kerstboom met lichtjes op de Koemarkt!”

Festivals

Cor Christen schetste het Alien Invasion Festival voor jongeren tot 30 jaar, met door kunstenaars gemaakte aliens, de landing van het moederschip op de Koemarkt, een tent waarin alle horeca van het plein meedoet, DJ Erik Arbores die voor een licht- en geluidshow zorgt en een 3D-lichtinstallatie die een beeld van de toekomst geeft. Ruud Poels presenteerde zijn Dichtbij-evenement waarin de klok op de Koemarkt het centrum van de wereld vormt. Aldo Hoeben ontwikkelt met zijn team een Lichtfestival waarin de gevels van panden en het water in de Schie een rol spelen.

Maakteams aan de slag met Schiekwartier

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws