vrijdag, 27 februari 2015 15:01

Maandag 2 maart begint de restauratie van de Appelmarktbrug

Maandag 2 maart begint de restauratie van de Appelmarktbrug. De restauratie van de brug over de Lange Haven omvat het herstellen van de staalconstructie, het opnieuw schilderen van de brug, het vervangen van het houten dek en het in oude glorie herstellen van de lantaarnpalen. Die worden nu uitgevoerd met energiezuinige LED-verlichting. De restauratie wordt aangegrepen om het nieuwe dek te voorzien van een anti-sliplaag.

Het werk wordt uitgevoerd in drie fases. Zo blijft de brug een deel van de tijd begaanbaar en blijft de overlast zoveel mogelijk beperkt. Vanaf 2 maart vinden de voorbereidingen plaats. De werkzaamheden zelf beginnen een week later met het opnieuw schilderen van het beweegbare deel van de brug. In deze fase is de doorgang versmald, maar kunnen voetgangers gewoon gebruikmaken van de brug. Fietsers wordt verzocht af te stappen. De tweede fase duurt van 16 maart tot 11 mei. In die periode is de brug geheel afgesloten. Fietsers en voetgangers worden dan verwezen naar de Koemarktbrug of de Beursbrug bij de Korenbeurs. In deze fase wordt het dek vervangen en wordt de onderkant van de brug geschilderd. Tot slot worden de leuningen geschilderd en keren de historische lantaarnpalen terug. Net als in de eerste periode is de doorgang op de brug smaller dan normaal, maar kan de brug wel worden gebruikt. Het hele werk is naar verwachting klaar op 22 mei.

De Appelmarktbrug over de Lange Haven is een van de vier rijksmonumentale bruggen in Schiedam en stamt uit 1859. De andere drie zijn de Korte Havenbrug, de Beursbrug en de Willemsbrug. De restauratie van de Appelmarktbrug wordt financieel ondersteund door een subsidie van de Provincie Zuid-Holland in het kader van de erfgoedlijn Trekvaarten. Meer informatie hierover is te vinden op www.trekvaarten.nl.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws