woensdag, 01 april 2015 11:54

Marja van Bijsterveldt tekent in Schiedam voor taal

Op dinsdag 7 april, op Wereldgezondheidsdag, vindt de ondertekening van de Alliantie Taal voor het Leven in de gemeente Schiedam plaats. Ruim 20 organisaties uit de regio tekenen deze verklaring voor geletterdheid. Door hun handtekening te plaatsen, verklaren de ondertekenaars dat zij hun krachten bundelen om hun inwoners, medewerkers en patiƫnten taalvaardiger te maken.

Ondertekening

De ondertekening vindt plaats in aanwezigheid van de verantwoordelijke wethouders Patricia van Aaken en Mario Stam. Zij ondertekenen de alliantie samen met de directies van o.a. Irado, GOM, Sint Franciscus Vlietland Groep en De Bibliotheek Schiedam. De Lions clubs Schiedam en Schiedam te Riviere zijn met gemeente Schiedam en Stichting Lezen & Schrijven initiatiefnemer van deze samenwerking. Marja van Bijsterveldt is dagvoorzitter.

Hoe groot is het probleem? Feiten en cijfers?

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 9 mensen grote moeite met lezen en schrijven. De ondertekenaars van de Alliantie Taal voor het Leven Schiedam vinden dit onaanvaardbaar.
Laaggeletterdheid heeft grote invloed op de gezondheid. Daarom vragen we op deze Wereldgezondheidsdag daar extra aandacht voor. Uit onderzoek naar de aanpak Taal voor het Leven blijkt een positief effect voor de gezondheid van deelnemers: - Na het volgen van een taalcursus voelt 53% zich psychisch gezonder. - Na het volgen van een taalcursus voelt 39% zich fysiek gezonder. - Na het volgen van een taalcursus zijn mensen gelukkiger, zelfredzamer en sociaal actiever.

Samen aan de slag

De ondertekenaars van de Alliantie verklaren dat zij zich gezamenlijk, ieder op hun eigen manier, gaan inzetten om de geletterdheid onder hun inwoners, medewerkers en cliƫnten te vergroten. Bijvoorbeeld door ruimtes ter beschikking te stellen voor lesactiviteiten of door hun medewerkers te trainen in het geven van taallessen. Ook dragen ze bij door het leren herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden naar de juiste cursus voor het verbeteren van de lees- schrijf- en spreekvaardigheid.

Foto: Marja van Bijsterveldt lezenenschrijven.nl

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws