zondag, 24 juli 2016 20:18

Meedoen ondanks beperking in Schiedam

Schiedam - Van 3 tot en met 8 oktober vindt in heel Nederland de Week van de Toegankelijkheid plaats. Het thema dit jaar is "Aan Tafel!". Samen laten we zien hoe belangrijk toegankelijke horeca is voor mensen met een beperking of een chronische ziekte.

Op 16 juli jl. is het Europees Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Beperking (eindelijk!) ook door Nederland geratificeerd. Dat betekent dat gehandicapten en chronisch zieken de wettelijke mogelijkheid hebben gekregen om af te dwingen dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Vanzelfsprekend leeft de sterke hoop dat het zo ver niet zal hoeven komen en dat ondernemers en instellingen de noodzakelijke aanpassingen in goed overleg treffen. Ervaringsdeskundigen wijzen hen daarbij graag de weg. Zo creƫren we samen een win-win-situatie.

In het hele land zullen mensen met een beperking horecabedrijven bezoeken aan de hand van schouwlijsten. Aan welke noden wordt al tegemoet gekomen, wat is voor verbetering vatbaar?

In Schiedam treedt MOBIS (Meedoen Ondanks Beperking in Schiedam) hiermee voor de eerste maal voor het voetlicht. Uit het SOBO (Schiedams Overleg Bewoners Organisaties) voortgekomen, werken wij aan de totstandkoming van een nieuwe organisatie die de collectieve belangen van mensen met een beperking of chronische ziekte behartigen. SOBO onderkent het grote belang dat mensen met een beperking volwaardig onderdeel blijven uitmaken van de Schiedamse samenleving.

MOBIS zoekt mensen met een handicap die zich willen inzetten voor een toegankelijke horeca. Tot begin oktober bezoeken wij horecagelegenheden en stellen daarover een rapport op. Tevens vragen wij horecaondernemers om zich hiervoor aan te melden. Het is niet de bedoeling om te vermanen, te verwijten of te straffen. Integendeel. De schouw van de ervaringsdeskundigen van MOBIS is erop gericht om samen goede oplossingen te vinden. We kijken liever naar mogelijkheden dan naar problemen.

Bent u Schiedammer, heeft u een handicap en wilt u meedoen aan dit project? Stuur dan een mailtje waarin u wat over uzelf en uw beperking vertelt. Bent u horeca-ondernemer en wilt u weten waar uw kansen liggen om Schiedammers en mensen uit de regio met een beperking een perfect uitje te bezorgen? Schakel MOBIS in. Het e-mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meedoen ondanks beperking in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws