zaterdag, 16 september 2017 19:10

Met Severijn op muzikale reis door 17e-eeuws Europa

Schiedam - Op vrijdag 6 oktober om 20.15 uur is er in ’t Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam een muzikale reis door 17e-eeuws Europa met Severijn (Judith en Tineke Steenbrink).

Al jaren draaien zij mee in de eredivisie van de barokmuziek. Als drijvende kracht achter Holland Baroque (het woordje ‘Society’ is sinds enige tijd geschrapt…) zijn zij verantwoordelijk voor heel wat memorabele muzikale momenten. De tweelingzussen Judith (viool) en Tineke Steenbrink (klavecimbel/orgel) behoren tot de generatie musici die losjes omgaat met de soms wat al te strenge beginselen van de authentieke uitvoeringspraktijk.

Beginselen die zij als het erop aankomt overigens wel in hun muzikale bagage meenemen, zoals vorig jaar nog te horen was in hun duizelingwekkende interpretatie van Bachs Kunst der Fuge in ’t Huis te Poort.
Tegelijkertijd gaan zij samenwerkingsverbanden aan die niet direct voor de hand liggen, zoals met Reinbert de Leeuw, met wie zij een prachtige Matthäus-Passion vertolkten, en met jazztrompettist Eric Vloeimans met wie zij inmiddels twee cd’s hebben opgenomen waarop zij hun muzikale grenzen steeds verder verleggen.

Maar naast Holland Baroque is er ook nog het gelegenheidsensemble Severijn waarmee Judith en Tineke zich als duo laten horen. Dat dat ook prachtige (én grensverleggende) muziek oplevert, is te horen op de intieme cd die zij enige jaren geleden uitbrachten waarop werken uit de Barok te horen zijn maar ook een uitstapje naar de 20e eeuw gemaakt wordt.
Omdat in ’t Huis te Poort juist intieme muziek in kleine bezetting optimaal tot zijn recht komt lag het voor de hand Judith en Tineke Steenbrink ook eens als duo uit te nodigen. Gelukkig zijn zij op deze uitnodiging ingegaan en hebben een fraai programma samengesteld waarbij het accent vooral op de 17e eeuw ligt, maar – omdat Bach natuurlijk niet mag ontbreken – ook nog een stukje 18e eeuw wordt meegenomen. De muzikale reis door Europa begint en eindigt met Biber, de Boheemse meesterviolist die de laatste jaren terecht meer aandacht krijgt. Steeds meer violisten wagen zich aan de halsbrekende – de afwijkende stemmingen die de componist soms voorschrijft maken dat dit begrip bijna letterlijk mag worden genomen – toeren die Biber heeft opgeschreven. Daartussenin worden Frankrijk, Duitsland en Italië aangedaan met werk van de grote meesters (Louis) Couperin, Bach, Bertali en vele anderen.
De zesde oktober wordt een prachtige herfstavond!

Vrijdag 6 oktober, 20.15 u
’t Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Met Severijn op muzikale reis door 17e-eeuws Europa

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws