donderdag, 03 augustus 2017 16:43

Middeleeuws minikampement op het Zomerterras 2017

Vlaardingen - Tijdens het komende Zomerterras maken middeleeuwse strijders van de Slag bij Vlaardingen kamp op het festival. In het minikampement kunnen bezoekers zelf aan de slag.

Wie mee wil doen om van de zegetocht van graaf Dirk III op 15 juni 2018 een indrukwekkende en vrolijke happening te maken, kan een eigen banier en trommel maken, om die tijdens de zegetocht te laten zien.

Kunstenaar Cees Eykelenboom heeft er zin in. “In een middeleeuwse tent schuiven we een paar bierbanken tegen elkaar. We moeten er goed kunnen werken. Niet kliederen met verf en maar wat aanklooien, maar geconcentreerd schilderen van een eigen ontwerp.” Het zullen vooral kinderen zijn, verwacht Cees, die de uitdaging aangaan. “Ze kunnen bij mij een eigen banier leren maken. Met bijpassende trommel. Vroeger was het belangrijk om tijdens tochten en veldslagen van een afstand te laten zien wie je was en waar je vandaan kwam. Een banier drukte dat uit. Nu doe je dat met je kleren en schoenen en misschien de kleur van je haar, als je lef hebt.”

Elke buurt een eigen wapen
In Vlaardingen telt Cees 36 buurten. Het lijkt hem geweldig als elke buurt volgend jaar juni op een banier een eigen wapen voert. “Ik vraag de kinderen dan vooral naar bijzondere dingen in hun omgeving, dat kan ook in de naam van hun straat zitten. Ik heb daarover wat informatie voorbereid. Want weet jij wie de vrouw was die haar naam aan de Annie Romein-Verschoorkade heeft gegeven? Kijk, hier staat het: een historica, schrijfster en feministe die streed tegen de mentale en materiële achterstelling van vrouwen. Dit soort kennis krijgen de mensen er van mij gratis bij. Nou ja, het doek en de verf en de trommels… alles is gratis bij mij op de stand! Maar wel eerst zelf aan de slag.”

Op de foto als jonkvrouw of strijder?
Tijdens het Zomerterras kunnen bezoekers in het minikampement ook verkleed als middeleeuwer op de foto gaan. En ze kunnen tips krijgen voor het maken van middeleeuwse kleding. Want het is natuurlijk het allerleukste als alle Vlaardingers zich tijdens het historische stadsspektakel op 15 en 16 juni 2018 verkleden als middeleeuwer.

Data en tijden minikampement
Het minikampement in het Oranjepark is van 4 tot en met 20 augustus 2017, elke vrijdag en zaterdag van 18.00 tot 21.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Alleen op zaterdag 19 augustus zijn de middeleeuwers niet van de partij, want dan is het Discoterras. Wie niet naar het Zomerterras kan komen, maar wel graag een eigen banier - met bijpassende trommel - wil maken, kan contact opnemen met Cees Eykelenboom via (010) 460 4048 of 06 4087 7865 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Historisch stadsspektakel
Het historische stadsspektakel is op vrijdagavond 15 en zaterdag 16 juni 2018. Organisator Frank Tomeï vertelt: “Het wordt een stadsfestival op verschillende locaties in het centrum. Veerplein, Markt en Westhavenplaats zijn de drie plekken die we verbinden door een middeleeuwse markt. Wie die dagen door de binnenstad loopt, waant zich in de middeleeuwen, zo ‘echt’ moet het eruit komen te zien. Uiteraard starten we het spektakel met de man die duizend jaar geleden geschiedenis schreef: Dirk III krijgt als overwinnaar van de Slag bij Vlaardingen een grootse zegetocht.”

Van heinde en verre zijn mensen welkom, maar het wordt ook echt een feest voor en door Vlaardingers, licht Frank toe: “Er zijn allerlei manieren waarop inwoners - van alle leeftijden! - mee kunnen doen. Denk aan zangers, dansers, acteurs, muzikanten, acrobaten en jongleurs. Amateurs zowel als professionals, die al dan niet in verenigingsverband het muziektheaterspektakel mede vorm kunnen geven. Denk ook aan inwoners die in teamverband en individueel meedoen met de Flardinga Spelen en aan bezoekers die zich onderdompelen in het Middeleeuws Bacchanaal op de Markt.”

Aftellen naar 1000-jarig jubileum Slag bij Vlaardingen
Afgelopen zaterdag 29 juli was het precies 999 jaar geleden dat soldaten van het Duitse Rijk tegen de manschappen van graaf Dirk III vochten. Deze krachtmeting langs de oevers bij Flardinga, het middeleeuwse Vlaardingen, is de geschiedenis ingegaan als de Slag bij Vlaardingen. De overwinning van Dirk III op 29 juli 1018 luidt een bloeiperiode in van het graafschap dat later Holland gaat heten.

Het is dus aftellen naar 2018, als het 1000-jarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen gevierd en herdacht gaat worden. Op 1 januari 2018 wordt Vlaardingen omgedoopt tot Flardinga en stapt Vlaardingen 1000 jaar terug in de tijd. Met een middeleeuws kampement op 9 en 10 juni in de Broekpolder, een historisch stadsspektakel op 15 en 16 juni in het stadscentrum, tentoonstellingen en nog veel meer.

Middeleeuws minikampement op het Zomerterras 2017

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws