maandag, 09 januari 2017 07:49

Mijn Naam is … Maassluis

Maassluis - Museum Maassluis besteedt t/m 2 april a.s. aandacht aan schepen met de naam Maassluis, of een variatie daarop.

De stad Maassluis is door haar ligging aan het water en in de nabijheid van de zee altijd verbonden geweest met schepen, zowel voor bouw en reparatie, als ook voor visserij, loodswerk en berging. Het is dus niet vreemd dat er in de loop der tijd meerdere schepen zijn geweest die de naam MAASSLUIS (of varianten daarvan) kregen.

Van 23 schepen zijn gegevens en foto’s verzameld. Het oudst bekende schip met deze naam dateert van 1814. Het is waarschijnlijk dat er voordien ook schepen zijn geweest met de naam Maassluis, maar daarover is tot nog niets bekend.

Dit oudste schip van de tentoonstelling is MS 7 - MAASSLUIS Welvaren, een vis- en haringhoeker.

Het meest recente schip is Hr. Ms. MAASSLUIS (in 1984 in Maassluis in dienst gesteld), een mijnenjager van de Alkmaarklasse. Zij is inmiddels uit de vaart genomen.

En natuurlijk ontbreekt ook Het Maassluisje niet, dat nog steeds haar thuishaven in Maassluis heeft. Het is Sleepboot MAASSLUIS (1949), een motorsleepboot gebouwd bij scheepswerf De Haas in Maassluis.

De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking tussen Museum Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis. Materiaal is mede ontvangen van gemeente Maassluis, particulieren en van zustermusea, waaronder Nationaal Sleepvaart Museum, Maassluis en het Maritiem Museum in Rotterdam. Daarnaast is informatie ontvangen van Stadsarchief Vlaardingen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Govert van Wijnstichting, Alphatron Marine en Scheepswerf De Haas.

De bijbehorende publicatie met de titel ‘Mijn naam is ... Maassluis’ is verkrijgbaar bij de balie van het Museum Maassluis voor een kleine bijdrage van € 3,00.

Waarschijnlijk bestaan of bestonden er nog meer schepen die de naam Maassluis dragen of droegen. Mocht u daarover kennis of informatie hebben en dit willen delen dan kunt u dit sturen naar Dick van Wassenaar (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of afgeven bij Museum Maassluis.

De tentoonstelling loopt van 15 januari t/m 2 april 2017.

Museum Maassluis, Zuiddijk 16, 3143 AS Maassluis, 010 – 5913813

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.museummaassluis.nl, Museum Maassluis op Facebook

Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Foto: Stad MAASSLUIS van de Halcyon Lijn

Mijn Naam is … Maassluis

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws