woensdag, 03 juni 2015 15:57

Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen houdt ‘open schip’

Op donderdag 4 juni meert de mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen om 15.00 uur af bij het ponton aan de Maasboulevard. Na vijftien maanden van onderhoud zal het schip weer gaan varen en volgens marinetraditie zal burgemeester Bert Blase de scheepsbel weer overdragen aan het schip.

Het is binnen de marine een oude traditie om schepen te vernoemen naar steden. Grote steden geven hun naam aan grote schepen, zoals Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Amsterdam. Mijnenjagers, en vroeger de mijnenvegers, worden veelal vernoemd naar middelgrote of kleine steden. Het embleem van de Zr.Ms. Vlaardingen is ontleend aan het gemeentewapen van Vlaardingen. Het toont een leeuw van keel (= rood).

Hoofdtaak
De hoofdtaak van mijnenjagers is het vrij houden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen van explosieven. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in een mijngevaarlijk gebied door mijnenbestrijdingsoperaties uit te voeren.

Neem een kijkje
De Zr.Ms. Vlaardingen ligt van 4 tot en met 6 juni in Vlaardingen. Op vrijdag 5 juni is het schip van 14.00 tot 17.00 uur 'open' voor publiek. U bent dan van harte welkom om een kijkje te nemen op de mijnenjager.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws