donderdag, 27 april 2017 23:32

Molendag in teken van brood en water

Schiedam - Zaterdag 13 mei is het weer Nationale Molendag en natuurlijk doet Schiedam hier aan mee. Onze stad heeft de hoogste molens ter wereld en wie ze wil beklimmen heeft op Molendag dé gelegenheid. En er is nog meer te doen die dag.

Brood
De meeste molens in Nederland zijn korenmolens die het graan maalden voor beroeps- en thuisbakkers. In Schiedam was dit ook het geval hoewel hier het meel voor het grootste deel naar de jeneverbranderijen ging. Tegenwoordig wordt er nog steeds ambachtelijk gemalen op molen De Vrijheid.

Molendag biedt een unieke kans om er eens een kijkje te nemen. Het maalbedrijf levert niet alleen aan branders maar ook aan bakkers, horeca, tussenhandel en natuurlijk via molenwinkel De Walvisch aan alle thuisbakkers. Voor die thuisbakkers is er een broodbakwedstrijd georganiseerd waarbij er gebakken moet worden met de ambachtelijk gemalen 5-granenmix. Wie is dit jaar de beste hobbybakker van Schiedam en omstreken? Deelnemers kunnen zich opgeven in molenwinkel De Walvisch en de beoordeling vindt plaats op Molendag in molen De Vrijheid. Twee bakkers zullen er bovendien brooddeegworkshops geven zodat je thuis nog meer plezier kan beleven aan zelfgebakken brood.

Water
Een echte aanrader dit jaar is de Babbersmolen. Naast deze poldermolen uit 1710 wordt de laatste hand gelegd aan een uniek waterproject. Bezoekers kunnen met een groot houten scheprad een mini-polder droogmalen in een boezem met een echt sluizensysteem. Leerzaam maar vooral ook erg leuk om met water te spelen. Tijdens Molendag vindt de tryout plaats. Een oude stadsbus verzorgt de hele dag een pendeldienst tussen molen De Drie Koornbloemen en de Babbersmolen. Met zeven molens in beheer is Stichting De Schiedamse Molens altijd op zoek naar extra molenaars en vrijwilligers. Kom eens kennismaken tijdens Molendag. Wie wil mag, uiteraard samen met de molenaar, de molens eens zelf bedienen. Dit kan op meerdere stadsmolens.

Molendag is op zaterdag 13 mei a.s. van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor het volledige programma op www.deschiedamsemolens.nl. LET OP: niet alle molens zijn met kleine kinderen te bezoeken. Het programma geeft aan welke wel.

Molendag in teken van brood en water

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws