donderdag, 03 augustus 2017 10:51

Molens staan in energiezuinig licht

nieuwe stadsblad

Schiedam - Vier molens in Schiedam zijn opnieuw in de ‘schijnwerpers’ gezet. In opdracht van Stichting De Schiedamse Molens heeft PvdM Techniek Schiedam de molens aan de Noordvest fraai uitgelicht. 

Door Kor Kegel

Licht- en geluidstechnicus Pieter van der Most deed dat in nauwe samenwerking met de Restauratiewerkplaats, gevestigd aan de Elzensteeg.

Pieter van der Most had molen De Vrijheid twee maanden geleden al in led-verlichting gezet, bij wijze van proef, en dat was goed bevallen. Dat karwei kon hij nu voltooien. Tegelijk kwamen De Nieuwe Palmboom, De Noord en De Drie Koornbloemen in energiezuinige, duurzame led-verlichting te staan. De laatste molen staat formeel aan de Vellevest, maar in het verlengde van de Noordvest.

Voorheen waren de Schiedamse molens ook al uitgelicht. Dat was met gasontladingslampen. Daarvan waren er echter verschillende stuk gegaan en het leek De Schiedamse Molens een goede gelegenheid om meteen voor duurzame energie te kiezen. Het past in het beleid, want de molens draaien op windenergie. ,,We hebben het meteen meegenomen in de gevelrestauratie van de molens,’’ zegt directeur en coördinator Hugo Boogaard. De gemeente Schiedam subsidieerde de gevelrestauratie van de molens, die tot het belangrijkste cultureel erfgoed van Schiedam behoren.

Het uitlichten van monumenten is een secuur karwei, maar Pieter van der Most heeft op dit gebied internationale ervaring. Een van de meest tot de verbeelding sprekende opdrachten was de zorg voor perfect licht en geluid in de Friezenkerk in Rome, vooral voor Nederlanders een toeristische attractie.Maar de Schiedammers kennen zijn werk het meest door de bijzondere uitlichting van de Liduina Basiliek.

Pieter is met het uitlichten van de Schiedamse molens nog niet klaar. Momenteel is molen De Walvisch aan de Westvest in restauratie. Na voltooiing hiervan zet hij ook De Walvisch in de spotlights.

De jongste molen van Schiedam, De Kameel aan het Doeleplein, is kort na de bouw uitgelicht en kon daarom bij het huidige verlichtingsplan worden overgeslagen. Molen De Nolet aan de Buitenhaven staat er ’s avonds ook fraai verlicht bij, maar dat is het particuliere initiatief van Nolet Distillery. Deze molen valt niet onder het beheer van Stichting De Schiedamse Molens.

Pieter van der Most zou in Schiedam graag nog eens de ruïne uitlichten, de ruïne van het kasteel van gravin Aleida, stichteres van de stad Schiedam.

foto: Facebook/Pieter van der Most

Molens staan in energiezuinig licht

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws