zaterdag, 15 april 2017 12:25

Molens stil door afgebroken bouten

Schiedam - De NOS komt deze zaterdag met een schrikbarend verhaal over onze Schiedamse trots: de molens. Bij een molen in Schiedam zijn twee van de zestien bouten losgeraakt. Daardoor zouden de wieken los kunnen schieten.

"We waren er op tijd bij", zegt directeur Leo Endedijk van vereniging De Hollandsche Molen. Om te voorkomen dat er wieken losschieten, zijn alle molens met zogenoemde deelbare molenroeden stilgezet. Van Zeeland tot Friesland, in bijna elke provincie staat er wel een, blijkt uit een lijst van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook bij een molen in Haastrecht zijn al bouten losgeraakt,

De NOS: 'De belasting van de bouten blijkt te groot door de constante beweging van de wieken, zegt de verenigingsdirecteur. "Achteraf blijken de bouten daar niet volledig op gemaakt." De risico's en mogelijke oplossingen worden momenteel in kaart gebracht.

Het probleem kan moleneigenaren flink geld gaan kosten. Vooral als alle constructies rijp blijken voor vervanging. "Het is wel duidelijk dat het in totaal dan eerder om miljoenen dan om tonnen gaat", zegt Endedijk. "Een nieuw gevlucht (wiekenkruis) kost al gauw 50.000 tot 75.000 euro."

Nationale Molendagen
Hij vindt dat de overheid de financiƫle klap op moet vangen voor de molenaars. "Het komt immers voort uit richtlijnen van het Rijk." Volgens hem lijkt de overheid daartoe bereid.

Het is voor de gedupeerden te hopen dat er binnen een maand een oplossing is. Op 13 en 14 mei zijn de Nationale Molendagen. "Maar de veiligheid staat voorop", zegt Endedijk. "Zolang het niet 100 procent veilig is, draaien de 48 molens niet."

Molens stil door afgebroken bouten

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws