zondag, 26 februari 2017 19:11

Monumentaal erfgoed: van restauratie tot exploitatie

Schiedam - Kwartiermaker en adjunct-directeur Irma van Leeuwen vertelt op zaterdag 4 maart 2017 om 13.00 uur bij de Historische Vereniging Schiedam over het werk van van Stadsherstel Maassteden BV. Restaureren, renoveren, realiseren en vervolgens exploiteren van panden met cultuurhistorische waarde.

Monumenten en oude gebouwen zijn de tastbare dragers van de geschiedenis van de stad, bewoners en bedrijvigheid en moeten alleen al daarom gekoesterd worden.
Vaak vinden we die gebouwen ook mooi, dat helpt. Wat niet helpt is leegstand, het in onbruik raken, slecht onderhoud, ondeskundige ingrepen, kortom verval. Helaas is dat het lot van veel monumenten. Monumentale woonhuizen worden doorgaans wel opgepikt door de ’markt’. Wat de markt niet oppikt zijn de winkels, kerken, armenhuizen, industriële gebouwen, begraafplaatsen en andere “openbare gebouwen”.

In Schiedam gaat het bijvoorbeeld om Pand Paulus, de ruïne van Mathenesse en de Korte Havenbrug. Een actueel project betreft de panden Hoogstraat 89 en 91. Deze panden grenzen aan het Nationaal Jenevermuseum. In samenspraak met de Gemeente Schiedam worden deze panden gerestaureerd met als bestemming uitbreiding van Jenevermuseum, een daghoreca op de begane grond met een terras en een aantal Erfgoedlogies-kamers (luxe bed and breakfast in historisch erfgoed) op de verdiepingen.
Verhaal van Schiedam Monumentaal erfgoed: van restauratie tot exploitatie door Irma van Leeuwen Hoogstraat 74A Schiedam Zaterdag 4 maart 2017 13.00 uur Toegang gratis

Monumentaal erfgoed: van restauratie tot exploitatie

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws