dinsdag, 03 mei 2016 18:46

Muzikale oplevering Maarschalkerweerdorgel in de Schiedamse Havenkerk

Schiedam - Niet bij iedereen bekend is dat de Havenkerk sinds 1875 onderdak biedt aan een orgel van de hand van Maarschalkerweerd. Deze befaamde negentiende-eeuwse orgelbouwer is verantwoordelijk voor de bouw van een aantal zeer gewaardeerde orgels in Nederland.

Het orgel in de Havenkerk was technisch toe aan een grondige restauratie. Ook bleek dat door ondoordachte reparaties en aanpassingen uit het verleden, de klank van het instrument zijn kracht en schoonheid was kwijtgeraakt. Afgelopen jaar is het orgel uit de kerk gehaald en gerestaureerd door orgelbouwer Pels en Van Leeuwen, onder begeleiding van Maarschalkerweerdkenner Jos Laus. De restauratie werd mogelijk gemaakt door de subsidies en bijdragen vanuit het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Gravin van Bylandt stichting, het Elize Mathilde Fonds en de gemeente Schiedam. Onlangs is het orgel terug geplaatst en kan het weer als vanouds klinken.

Om de succesvolle restauratie aan het orgel te vieren organiseert de Stichting voor de Restauratie en Instandhouding van de Kerk aan de Lange Haven e.o. op zaterdag 14 mei een inloopconcert. Het programma is verzorgd door stadsorganist Arjen Leistra. Tussen 12.00 en 17.00 uur wordt ieder uur een klein orgelconcert gegeven door diverse organisten. Tussen de concerten door is er gelegenheid het orgel van dichtbij te bekijken en uitleg te krijgen. De entree is vrij.

 

Muzikale oplevering Maarschalkerweerdorgel in de Schiedamse Havenkerk

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws