woensdag, 11 mei 2016 12:30

Muzikale oplevering restauratie van het Maarschalkerweerdorgel in de Schiedamse Havenkerk

Schiedam - Niet bij iedereen bekend is dat de Havenkerk sinds 1875 onderdak biedt aan een orgel van de hand van Maarschalkerweerd. Deze befaamde negentiende-eeuwse orgelbouwer is verantwoordelijk voor de bouw van een aantal zeer gewaardeerde orgels in Nederland. Het orgel van het Concertgebouw te Amsterdam is er bijvoorbeeld een van.

Het orgel in de Havenkerk was technisch toe aan een grondige restauratie. Ook bleek dat door ondoordachte reparaties en aanpassingen uit het verleden, de klank van het instrument zijn kracht en schoonheid was kwijtgeraakt. Afgelopen jaar is het orgel uit de kerk gehaald en gerestaureerd door orgelbouwer Pels en Van Leeuwen. De restauratie werd mogelijk gemaakt door de subsidies en bijdragen vanuit het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Gravin van Bylandt stichting, het Elize Mathilde Fonds en de gemeente Schiedam. Onlangs is het orgel terug geplaatst en kan het weer als vanouds klinken.

Inloopconcert

Om de restauratie te vieren organiseert de Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de Havenkerk e.o. samen met stadsorganist Arjen Leistra op zaterdag 14 mei een gratis inloopconcert.

Tussen 12.00 en 17.00 uur wordt op ieder uur een klein orgelconcert gegeven. Arjen Leistra open en sluit de middag. Deze muzikale dag wordt mede mogelijk gemaakt door optredens van: ‘Maarschalkerweerdkenner’ Jos Laus. Hij begeleidde de restauratie van het orgel en neemt ook een van de concerten voor zijn rekening. Organist-dirigent Petra Veenswijk speelt in de Delftse Maria Jessekerk op een instrument van dezelfde orgelbouwer en weet als geen ander hoe dit instrument kan klinken. Bas van Houte geeft een concert met het Vocaal Ensemble Liduinakerk. Voor Schiedammers die de kerk vroeger bezochten zal de combinatie van het orgel met de koorzang zeker herinneringen oproepen.

Het programma is zeer gevarieerd, met barokke stukken uit achttiende eeuw tot en met moderne composities van nog levende componisten. Alle stukken passen uitstekend bij de klankkleur en de mogelijkheden van het gerestaureerde instrument. Tussen de concerten door is het mogelijk om het orgel van dichtbij te bekijken en uitleg te krijgen.

Muzikale oplevering restauratie van het Maarschalkerweerdorgel in de Schiedamse Havenkerk

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws