maandag, 20 maart 2017 13:36

Nederfolk met Gijs van Rij

Schiedam - Zondag 26 maart om 14.00 uur neemt Gijs van Rij ons mee terug naar de jaren ’70. De tijd dat de Nederlandse volksmuziek of Nederfolk een ongekende bloei doormaakte. Groepen als Wolverlei, Dommelvolk, Rapalje en Fungus zongen in het Nederlands, traden veel op en drongen soms zelfs door tot de hitparade.

Begin jaren ’80 kreeg de rock meer en meer de overhand. Bands als Raggende mannen en de metalband Heidevolk hebben onmiskenbaar wortels in de folkmuziek.

Volksmuziek is ouder dan de weg naar Kralingen. Gijs laat zondag 26 maart ook populaire volksmuziek van rond 1500 horen. Vanzelfsprekend ook Vlaams werk van Rum en ’t Kliekske en de Limburgse band De Sufgerukte Wallies.

In de jaren ’60 – ‘80 was volksmuziek onderwerp van serieuze muziekstudie. Volkskundige Ate Doornbosch presenteerde van 1957–1993 1300 maal het populaire radioprogramma Onder de Groene Linde met Nederlandse volksliedjes.

Zondag 26 maart laat Gijs van Rij de bekende en minder bekende Nederfolk horen in de Bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 in Schiedam. De toegang is gratis.

Over Muziek met Gijs van Rij

Samen met Jolie Hakkert verzorgt Gijs de inhoud van deze maandelijks terugkerende middagen in de Korenbeurs waar elke keer een ander muziekthema centraal staat.

Gijs deelt zijn kennis niet alleen in verhalen, hij laat daarnaast allerlei muziekfragmenten horen op één van zijn talloze platen- en cd spelers. Ook zijn er boeken ter inzage en heeft Gijs LP hoezen en bijvoorbeeld posters bij zich ter illustratie van zijn verhalen.

Jolie Hakkert, lid van de Voorleesbrigade van de Bibliotheek Schiedam, draagt gedichten en verhalen voor.
Nederfolk met Gijs van Rij

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws