zondag, 07 september 2014 23:48

Nederlands Kampioenschap Tonnetje Steken in Kethel

Tradities daar weten ze wel raad mee in Schiedam Kethel: zoals elk jaar organiseert muziekvereniging St. Radboud op zondag 14 september 2014 het evenement 'NK Tonnetje Steken'.
Een geweldig evenement aan het begin van het culturele seizoen in Schiedam. In al die jaren is het evenement uitgegroeid tot een niet meer weg te denken traditie in het noordelijke stadsdeel.

Van heinde en ver komen enthousiaste ringstekers, dit jaar op de tweede zondag van september, naar Kethel om te strijden om een plaats op het erepodium. En dat zoiets niet zonder slag of stoot gaat, hebben de afgelopen edities wel bewezen. Tijdens de voorrondes van het kampioenschap gaat het er nog gemoedelijk aan toe, maar zodra de finalisten klaar staan voor de laatste beslissende ronde dan komt het fanatisme boven borrelen en ontstaat er een geweldige machtstrijd om de titel.

Tonnetje Steken is een oud volksvermaak, wat in vroeger jaren op de Oranjefeesten in Kethel veel werd gespeeld. Het concept is ooit uitgetekend op de achterkant van een sigarenkistje en door een aantal handige leden van Kethel's muziekvereniging in elkaar geknutseld. Het principe is heel eenvoudig. Deelnemers rijden in een karretje van een helling en proberen onderweg een ring te steken die onder een tonnetje hangt. Uiteraard is de ton gevuld met water, wat tot gevolg heeft wanneer men mis steekt, de inhoud van het tonnetje over de deelnemer neerdaalt. Grote hilariteit bij de omstanders en een 'kouwe kermis' bij de deelnemer.

Het evenement wordt dit jaar al weer voor de 30e keer georganiseerd en omdat het kampioenschap nergens anders bestaat, kunnen we met trots zeggen dat we in Schiedam het Nederlands Kampioenschap Tonnetje Steken hebben. Sommige rasechte Schiedammers hebben het ook al over het kampioenschap 'vaatje prikken' maar zij hebben dan ongetwijfeld te diep in het bekende Schiedamse glaasje gekeken.

Het evenement "NK Tonnetje Steken" wordt in dit jaar gehouden op de 2e zondag van september, 14 september 2014 op het Kerkplein aan de Kerkweg in Schiedam-Kethel, hoek Joppelaan. En er is meer te doen dan alleen kijken of zelf meedoen. Er zijn op het terrein tegenover de Jacobuskerk nog vele attracties, zoals een kinderhoek, springkussen, schiettent en darten. Er zijn lekkere hapjes en drankjes bij de bar en snackbar. Ook is er een Rad van Avontuur waar schitterende prijzen kunnen worden gewonnen. Ook is er dit jaar weer een theetuin.

Het evenement wordt traditioneel geopend met muziek door de organiserende muziekvereniging St. Radboud om 12.00 uur. Het orkest, het Promskoor en het leerlingenorkest zullen optreden.
Er wordt eerst tonnetje gestoken vanaf 13.00 uur tot ongeveer 13.45 uur; dit zijn speciale rondes voor de jeugd van de basisscholen. Vanaf groep 4 en met een minimale lengte van 1,25 meter kunnen deze kinderen ook proberen droog naar beneden te gaan en hopelijk met de ring aan de stok geprikt.

Vanaf ongeveer 14.00 uur zal het officiƫle Nederlands Kampioenschap Tonnetje Steken van start gaan. Deelnemers die tijdens de diverse rondes de ring steken zullen aan het eind van de dag omstreeks 18.00 uur de finaleronde gaan spelen en uiteindelijk uitmaken wie zich het komende jaar Nederlands Kampioen Tonnetje Steken 2014 mag noemen en de felbegeerde wisselbeker in ontvangst nemen. Inschrijven voor deelname aan het kampioenschap gebeurt ter plaatse.

Het evenement "NK Tonnetje Steken" op zondag 14 september 2014 in Schiedam-Kethel is bereikbaar met openbaar vervoer, RET bus 51, richting Woudhoek, halte De Gaarden of met tramlijn 21 tot eindpunt en vandaar lopend via de Slimme Watering en Kerkweg.

Het aantal parkeerplaatsen in de buurt van het evenemententerrein is zeer beperkt.

 

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws