donderdag, 16 juni 2016 15:11

Negende editie Schiedamse Veteranendag op 22 juni

Schiedam - Op woensdag 22 juni 2016 wordt voor de negende keer de Schiedamse Veteranendag gehouden. Het gemeentebestuur van Schiedam wil op deze manier ook dit jaar haar waardering uitspreken voor alle Schiedamse veteranen die vochten voor vrijheid.

De Schiedamse Veteranendag wordt zoals ieder jaar gehouden in de foyer van het Theater aan de Schie. Zie voor een verslag van vorig jaar: https://popuptv.nl/pop-up-tube/achtste-editie-schiedamse-veteranendag-2015

Dit jaar zal de Schiedamse Veteranendag in het teken staan van de Nobelprijs voor de Vrede. In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van deze VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/ Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van deze acht vredesmachten heeft de minister van Defensie besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.

De Schiedamse veteranen die bij deze missies hebben gediend zijn allen benaderd. De veteranen die hebben aangegeven hier prijs op te stellen, zullen uit handen van de burgemeester het draaginsigne tijdens de Schiedamse Veteranendag krijgen uitgereikt. Het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus verzorgt een optreden.

Negende editie Schiedamse Veteranendag op 22 juni

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws