vrijdag, 03 maart 2017 08:03

Nepnieuws in het AD

Schiedam - Er is veel over te doen: nepnieuws. Je zou denken dat een dagblad als het AD zich daar verre van zou houden en de feiten die ze brengen in hun artikelen eerst grondig controleren. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Het AD heeft zich voor het karretje van de Schiedamse PvdA laten spannen om te kunnen pronken met andermans veren.

Wat is het geval? Op 3 januari 2017 werd PopUpTv gebeld door Danielle Hollander, buurvrouw van Lukasz Leśniewicz. Op het moment dat Bouw- en Woningtoezicht de woning inspecteerde, interviewde PopUpTv al de op dat moment diep ongelukkige Lukasz: hij en zijn vrouw konden hun huis niet meer in omdat de woning in een te slechte staat was. Ze waren zelfs in het ziekenhuis beland met een koolmonoxidevergiftiging. Onze redactie ging meteen met het onderwerp huisjesmelkers aan de slag. We vroegen om een reactie aan de wethouder. Dat interview was op 6 januari.

Op 5 januari was het AD met een groot artikel gekomen 'Gezin woont voor 900 euro per maand in krot in Schiedam'. Ze maakten toen een foto van Lukasz en zijn vrouw.  Op 6 januari kwam daar een vervolg op in de krant: 'het gezin kan een nieuw onderkomen tegemoet zien'.

In het programma ZOS op zaterdag van 7 januari waren Lukasz en Danielle beiden te gast in de studio van PopUpTv. Ze vertelden toen dat er veel hulp kwam maar dat hun probleem nog niet was opgelost. Het AD spiegelde de situatie veel te rooskleurig voor, zei Danielle. 

Op 16 januari 2017 berichtte PopUpTv dat het SOBO met een 'meldpunt huisjesmelkers' zou komen.

Op 18 januari waren o.a. Danielle Hollander en Harry Visser van het SOBO aanwezig in ons programma Onder Ogen. Harry Visser bevestigde toen het nieuws dat het SOBO een 'meldpunt huisjesmelkers' op ging zetten. In die uitzending was ook René Janssen van Fractie Janssen aanwezig.  René Janssen, Harry Visser en Danielle Hollander zijn na de uitzending in overleg gegaan om het meldpunt vorm te gaan geven.
PopUpTv heeft wekelijks overleg met hen. Zodra het meldpunt is opgetuigd wordt het weer een onderwerp in Onder Ogen.

En nu komt het: op 28 februari bericht het AD dat de PvdA Schiedam met het initiatief is gekomen om een meldpunt huisjesmelkers op te gaan zetten. Zonder het SOBO. Alsof het hun idee was. En het AD plaatst het zonder de feiten te controleren. Nepnieuws. 'Raadslid René Janssen van fractie Janssen die zich er erg hard voor heeft gemaakt..' schrijft Danielle op Facebook. 'Ik ben er keihard mee aan de slag geweest, maar heb nooit iemand gesproken van de PvdA. Jammer dat het niet even geverifieerd is... Want dit klopt niet helemaal... eigenlijk klopt het helemaal niet!!' 

De PvdA stelt in een reactie op Twitter dat ze op 9 januari al schriftelijke vragen hebben gesteld een het college.

Zie ook:
https://popuptv.nl/video/bewoners-in-de-kou-na-koolmonoxidevergiftiging
https://popuptv.nl/video/nieuws-wethouder-reageert-op-problemen-woningen-in-schiedam-oost
https://popuptv.nl/video/zos-op-zaterdag-7-1-17-over-huisjesmelkers
https://popuptv.nl/nieuws/sobo-komt-met-meldpunt-huisjesmelkers

https://popuptv.nl/video/heftige-aflevering-onder-ogen

Nepnieuws in het AD

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws