zondag, 12 april 2015 20:17

Nicola Matteis – The False Consonances in Huis Te Poort

Alle musici uit het internationale ensemble Theatrum Affectuum speelden eerder in 't Huis te Poort, maar nog niet eerder samen: cellist Pierre-Augustin Lay, violiste Ayako Matsunaga, klavecinist Takashi Watanabe en fluitist en muzikaal leider Andreas Böhlen. Vier topmusici die zich deze avond met verve storten op het werk van de barokcomponist Nicola Matteis, meester van de improvisatie.

Nicola Matteis (ca. 1650 - ca. 1700), violist uit Napels, die echter een groot deel van zijn leven in London woonde en werkte, gold als een van de grote muzikale vernieuwers van zijn tijd. Als componist was hij zeer gezien, maar vooral was hij bekend als virtuoos improvisator. Hij componeerde zijn muziek op een zodanige manier, dat die zich goed leende voor versieringen en vrije interpretaties. Dat was op zich overigens geen ongebruikelijke werkwijze. De kunst van het improviseren was voor heel wat musici de aangewezen manier om hun kunnen te tonen.
Het is dan ook geen toeval dat uitgerekend deze componist Theatrum Affectuum inspireert tot een nieuw project. Ensembleleider Andreas Böhlen is naast oude-muziekspecialist actief in de jazz, waarin improvisatie eveneens een vanzelfsprekend onderdeel vormt.
Met inachtneming van de spelregels die bij de barokmuziek horen, weten de musici van Theatrum Affectuum de composities van Matteis te laten klinken alsof ze gisteren geschreven zijn.
Naast muziek van zijn hand, speelt het ensemble muziek van Nicola Porpora, Alessandro Scarlatti en Francesco Barsanti.

Pierre-Augustin Lay (Frankrijk), cello
Ayako Matsunaga (Japan), viool
Takashi Watanabe (Japan), klavecimbel
Andreas Böhlen (Duitsland), blokfluit en muzikale leiding

Vrijdag 24 april 2015, 20.15 uur
Kaarten € 17,50 in de voorverkoop, € 20,00 aan de zaal (CJP € 2,50 korting)

Voorverkoopadressen:
Boekhandel Postscriptum, Hof van Spaland 31
VVV Schiedam, Buitenhavenweg 9.
Reserveren kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 511 721 00

't Huis te Poort / Dam 28-30 / Schiedam / Informatie Ad van der Kouwe (06 511 721 00)

www.thuistepoort.nl

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws