zondag, 13 maart 2016 23:00

Nicolaj Dielemans ontwerpt Vriendenfles 2016

In het Schiedams Jenevermuseum heeft locoburgemeester Mario Stam zondag de Vriendenfles 2016 onthuld. Deze fles moutwijnjenever is een speciale uitgave van de Vrienden van het Jenevermuseum. Jaarlijks wordt een Schiedamse kunstenaar uitgenodigd om het etiket te ontwerpen. Dit keer viel de eer te beurt aan Nicolaj Dielemans.

Met het uitgeven van de Vriendenfles willen de Vrienden van het Jenevermuseum een brug te slaan tussen de jeneverhistorie en de moderne, eigentijdse kunst. Dat gebeurde vroeger ook al, want het museum beschikt over een keur aan fraaie jeneveretiketten, die in het verleden in opdracht van distillateurs voor kunstenaars werden ontworpen. “En dat hoort ook zo”, zei voorzitter Peter Elderman bij de onthulling, “want bij een goed product hoort een mooie verpakking en een fraaie uitstraling en daar zorgen de kunstenaars van Schiedam voor”.

De kunstenaar van dit jaar, Nikolaj Dielemans, is een rasechte Schiedammer, een stedenbouwkundige / interieurarchitect en een voormalig raadslid van Schiedam. Hij heeft inmiddels enige faam in binnen- en buitenland opgebouwd. Hoewel Dielemans een abstracte schilder is, zijn er in het etiket voor de Vriendenfles 2016 verschillende nog bestaande beelden van Schiedam te herkennen, zoals het Zakkendragershuisje en de Mouterij.

De Kuyper en Scheeres erelid

De onthulling van de Vriendenfles 2016 gebeurde tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Vrienden van het Jenevermuseum. Hierin werden twee leden onderscheiden. Beiden - Bob de Kuyper en Reinier Scheeres - mogen de ‘founding fathers’ – de oprichters - van het Jenevermuseum worden genoemd.

Bob de Kuyper heeft als voormalig directeur van Royal Distillers De Kuyper en Reinier Scheeres als oud-burgemeester van Schiedam bijzonder veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het Jenevermuseum. Zij hebben het startsein gegeven voor een gemoderniseerd museum, waaraan momenteel onder een nieuwe directie en bestuur hard wordt gewerkt.

Nicolaj Dielemans ontwerpt Vriendenfles 2016

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws