dinsdag, 22 maart 2016 08:01

Nieuw Archeologisch en Bouwhistorisch Depot aan Waalstraat Vlaardingen

Elke donderdagmiddag open deuren

Gedeputeerde Rik Janssen van de Provincie Zuid-Holland opende vrijdagochtend 18 maart het gemeentelijke Archeologisch en Bouwhistorisch Depot aan de Waalstraat 100a. De opgegraven resten van het leven van jagers-verzamelaars, boeren, Romeinen, ridders en andere oud-Vlaardingers zijn hier nu hoog en droog opgeborgen. Het depot zet de deuren vanaf 24 maart voortaan elke donderdag van 12.00 tot 15.00 uur open voor belangstellenden.

Circa 30 kinderen van de Jenaplanschool uit Babberspolder hadden speciaal voor de opening een bos met fantasiesleutels gemaakt, met een knipoog naar vroeger. In de sleutelbos hadden zij de moderne digitale sleutel verstopt, waarmee gedeputeerde Rik Janssen de deuren het depot officieel opende. Carolien Van Loon, gemeentelijk archeoloog, vertelt: “De kinderen hadden ook schatten voor de toekomst meegenomen. Een kind heeft bijvoorbeeld thuis een klein eigen museum met mooie stenen en had er eentje meegenomen. Een ander bracht een figuurtje van Loom elastiekjes mee. Zo kregen we 30 voorwerpen die iets zeggen over het leven van vandaag en die over 100 jaar wellicht interessant zijn. De vondsten zijn dan ook keurig opgeborgen in ons depot. Als klap op de vuurpijl schonk gedeputeerde Janssen de kinderen een reisje naar het archeologisch themapark Archeon, om hun belangstelling en enthousiasme voor het verleden nog meer te prikkelen!”

Mysterie van een opgraving ontrafelen

Na een rondleiding van wethouder Hans Versluijs aan de genodigden ging het depot van 13.00 tot 16.00 uur die middag ook open voor het publiek. Jonge en oudere Vlaardingers kwamen langs. De gemeentelijke beheerders en vrijwilligers gaven volop rondleidingen tussen de stellingkasten met zo’n 7.000 dozen vol vondsten. Carolien Van Loon: “Een deel van ons werk is het controleren, beschrijven en ontsluiten van de archeologische en de bouwhistorische collecties. We hebben nog veel dozen met geheimen in de kasten staan. Bezoekers konden vrijdagmiddag ook het mysterie van zo’n doos ontrafelen. De 8-jarige Andy was een van de enthousiaste deelnemers. Hij opende een doos met gevonden voorwerpen bij rioleringswerkzaamheden aan de Surinamesingel. De vondsten kwamen uit de 18e eeuw toen het daar nog boerenland was. Andy vond bijvoorbeeld de kaak van een koe, maar ook een bijzonder loden bakje dat nader onderzoek krijgt. Ik vond het erg leuk om te merken dat hij zoveel plezier beleefde aan de middag. Hij heeft ook nog rustig een paar boekjes uit onze Vlaardingse serie ‘Archeologische Avonturen’ verslonden. Daar doen we het voor.”

Beleef het Vlaardingse verleden

Op het Vlaardingse grondgebied wonen al zo’n 6.000 jaar mensen. Regelmatig komen er sporen van die bewoning uit de bodem. Het nieuwe depot aan de Waalstraat heet vanaf nu ‘Archeologisch en Bouwhistorisch Depot’, omdat er ook bouwhistorische stukken uit de collectie Monumentenzorg bewaard gaan worden. Het is de ideale plek om de gemeentelijke archeologische en bouwhistorische collecties toegankelijk te maken voor bewoners en scholieren, om samenwerking met partners in de stad te bevorderen en om de Vlaardingse erfgoedschatten te bewaren voor toekomstige generaties.

Nieuw Archeologisch en Bouwhistorisch Depot aan Waalstraat Vlaardingen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws