donderdag, 10 november 2016 16:54

Nieuw beweegbaar deel Ooievaarsbrug wordt ingehesen

Schiedam - Op woensdag 16 november start de volgende fase in de renovatie van de Ooievaarsbrug. Deze fase omvat onder andere het plaatsen van de nieuwe installatie in de kelder en het aanbrengen van het nieuwe beweegbare deel, het val. Ook worden in deze periode de Vijgensteeg en de rijbaan van de Ooievaarsteeg opnieuw ingericht. Deze fase duurt ongeveer vier weken en in deze periode zijn de Ooievaarsteeg en Vijgensteeg afgesloten voor het verkeer.

Voorafgaand aan het plaatsen van het nieuwe val op vrijdag 18 november wordt begonnen met het verwijderen van de tijdelijke brugconstructie. Het val wordt per binnenvaartschip in verticale positie naar de bouwlocatie gebracht. De route van dit transport loopt door de Buitenhaven (waar het val naar verwachting op donderdag 17 november zal aankomen) en Lange Haven via de Beurssluis naar de Ooievaarsbrug (op vrijdagochtend 18 november). Op de bouwlocatie wordt het val op vrijdag 18 november in de brug gehesen met behulp van een telekraan, die op het land wordt opgesteld. De werkzaamheden zijn door de aannemerscombinatie grondig voorbereid. De noodzakelijke veiligheidsmaatregelen worden in acht genomen om risico’s te minimaliseren.

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen zijn bewoners die direct in het bereik van de telekraan wonen voor de periode van het inhijsen van het val geadviseerd niet binnen te blijven. Zij zijn hierover per brief ingelicht. Ook worden geïnteresseerde toeschouwers op een veilige afstand gehouden.

Risicofactor voor afwijking van deze planning is de kracht van de wind op deze dagen. Dat geldt voor het transport van Middelburg naar Schiedam, het vervoer in Schiedam en het inhijsen op de bouwlocatie. Mocht op de locatie de windkracht hoger dan 6 Bft zijn, dan wordt het inhijsen uitgesteld naar een ander moment zo snel mogelijk na de eerder geplande datum.

Stremmingen

Gedurende de vier weken van deze fase zijn vanaf woensdag 16 november de Ooievaarsteeg en Vijgensteeg afgesloten voor het verkeer. Net als bij de eerdere afsluiting worden diverse omleidingsroutes ingesteld zodat de binnenstad goed bereikbaar blijft. Zeker in de feestelijke december maand is dat belangrijk. Fietsers en voetgangers kunnen weer gebruik maken van een tijdelijke pontonbrug ter hoogte van de Raam.

Op vrijdag 18 november wordt in verband met het inhijsen van het val het verkeer ter hoogte van de kruising Grote Markt-Boterstraat-Ooievaarsteeg van 10.00 tot 14.00 uur omgeleid. Door het op afstand houden van geïnteresseerde toeschouwers zijn er ook enkele verkeersomleidingen ter plaatse.

De Beursbrug wordt open gezet gedurende de periode van vervoer en montage van het nieuwe val. Er is dan daar ook een stremming voor voetgangers en fietsers. Zij worden omgeleid over de pontonbrug bij de Raam en de Appelmarktbrug.

Beursbrug

Tijdens werkzaamheden aan de Beursbrug zijn gebreken ontstaan waardoor de brug niet meer op de normale wijze kan worden geopend en gesloten. Om hiervoor een herstelplan te maken worden inspectiewerkzaamheden uitgevoerd. Ook worden er onderdelen van het bewegingswerk gedemonteerd. Hiervoor moet de brug drie dagen open blijven staan. Omdat de brug ook open moet voor de doorvaart van het val, wordt de planning van beide werkzaamheden gecombineerd om de stremming bij de Beursbrug zo kort mogelijk te houden.

 

Nieuw beweegbaar deel Ooievaarsbrug wordt ingehesen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws