dinsdag, 08 maart 2016 20:31

Nieuw kunstwerk in Schreihuisje op het Hoofdplein

De cultuurscouts van Mooi Werk nodigen u uit om op zaterdagmiddag 19 maart om 15.00 uur aanwezig te zijn bij de feestelijke onthulling van een nieuw tijdelijk kunstwerk in het Schreihuisje in Schiedam;

Over Water door kunstenaar Saïd Kinos.

Saïd Kinos liet zich inspireren door de verhalen over het Schreihuisje uit het boek Hoofd onder Water. Flarden van teksten verwerkte hij in een kunstwerk dat de volledige binnenzijde van het Schreihuisje beslaat. In het werk staat de relatie tussen het huisje, het water en het afscheid nemen (voor even of voor altijd) centraal. Saïd zoekt in zijn werk altijd naar nieuwe manieren om zijn passie voor letters, visuele communicatie en autonome kunstvormen te combineren. In Schiedam maakte Saïd het kunstwerk 'Delen is het nieuwe hebben' op het hek achter de Sodafabriek, te zien vanaf de Buitenhavenweg.

Het Schreihuisje is een wachthuis uit 1930. Het gebouwtje gaf werklieden, die op de boot wachtten om naar hun werk te gaan, beschutting tegen regen en wind. Eerder zwaaiden de vissersvrouwen op deze plek huilend hun mannen en zonen uit. Wekenlang zouden zij hun geliefden op zee niet zien. Dit hartbrekend afscheid zorgde ervoor dat het wachthokje de naam Schreihuisje (of Schreiershuisje) kreeg.

Oproep

Het Schreihuisje heeft een eigen blog (schreihuisjeschiedam.blogspot.nl) en een facebookpagina (facebook.com/Schreiershuisje). Hier zijn verhalen van (oud) buurtbewoners over het gebouwtje te vinden. Heeft u ook een herinnering aan het huisje? Mail uw verhaal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ontvang een multiple (klein kunstwerk in oplage) van één van de tijdelijke werken in het Schreihuisje.

Nieuw kunstwerk in Schreihuisje op het Hoofdplein

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws