maandag, 14 maart 2016 22:15

Nieuw kunstwerk van kunstenaar Saïd Kinos in Schreihuisje

Mieke Wigmans van Stichting J&S Projecten onthult op 19 maart nieuw kunstwerk van kunstenaar Saïd Kinos in Schreihuisje

Vanaf zaterdag 19 maart is Schiedam Zuid een nieuw (tijdelijk) kunstwerk rijker. ‘Over Water’ van kunstenaar Saïd Kinos wordt dan onthuld in het Schreihuisje op het Hoofdplein. Het werk zal tot eind mei te zien zijn en beslaat de volledige binnenzijde van het huisje.

Over de kunstenaar

Saïd Kinos liet zich inspireren door de verhalen over het Schreihuisje uit het boek Hoofd onder Water. Flarden van teksten verwerkte hij in een kunstwerk dat de volledige binnenzijde van het Schreihuisje beslaat. In het werk staat de relatie tussen het huisje, het water en het afscheid nemen (voor even of voor altijd) centraal. Saïd zoekt in zijn werk altijd naar nieuwe manieren om zijn passie voor letters, visuele communicatie en autonome kunstvormen te combineren. In Schiedam maakte Saïd het kunstwerk 'Delen is het nieuwe hebben' op het hek achter de Sodafabriek, te zien vanaf de Buitenhavenweg.

Over de feestelijke onthulling

Mieke Wigmans, oprichter van Stichting J&S Projecten zal op zaterdag 19 maart om 15.00 uur het kunstwerk onthullen. Zij is de verbindende schakel tussen jong en oud in de Gorzen en is daarom de aangewezen persoon om dit nieuwe street art werk in het historische huisje te onthullen. Recentelijk werd Mieke met haar stichting de winnaar van de Schiedamse D66 Valentijnsprijs.

Tijdens het openingsprogramma zal spoken word artieste Mariana Hirschfeld een poëtisch intermezzo verzorgen. Zij was de afgelopen periode al te zien op podia van onder meer PaginaGroots, WoordenWordenZinnen, Verse Vlechten en Spraakuhloos en is onlangs als tweede geëindigd in de Poetry categorie van de Van Dale Spoken Awards.

Bij dit kunstwerk in het Schreihuisje zal weer een multiple verkrijgbaar zijn (klein object in oplage, als blijvende herinnering aan het tijdelijke kunstwerk). De multiple wordt uitgedeeld tijdens de onthulling.

Over het Schreihuisje

Het Schreihuisje is een wachthuis uit 1930. Het gebouwtje gaf werklieden, die op de boot wachtten om naar hun werk te gaan, beschutting tegen regen en wind. Eerder zwaaiden de vissersvrouwen op deze plek huilend hun mannen en zonen uit. Wekenlang zouden zij hun geliefden op zee niet zien. Dit hartbrekend afscheid zorgde ervoor dat het wachthokje de naam Schreihuisje (of Schreiershuisje) kreeg. De cultuurscouts van Mooi Werk zetten het Schreihuisje sinds 2012 in voor culturele activiteiten in Schiedam-Zuid en de regio Nieuwe Waterweg. Ze vragen kunstenaars om tijdelijke kunstwerken te realiseren in dit voormalige wachthuisje.

Oproep

Het Schreihuisje heeft een eigen blog (schreihuisjeschiedam.blogspot.nl) en een facebookpagina (facebook.com/Schreiershuisje). Hier zijn verhalen van (oud) buurtbewoners over het gebouwtje te vinden. Heeft u ook een herinnering aan het huisje? Mail uw verhaal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ontvang een multiple (klein object in oplage) van één van de tijdelijke werken in het Schreihuisje.

Nieuw kunstwerk van kunstenaar Saïd Kinos in Schreihuisje

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws