woensdag, 18 januari 2017 23:27

Nieuwe Appelzolder in Stedelijk Museum Schiedam

Schiedam - Het Stedelijk Museum Schiedam laat vanaf 4 februari de mooiste werken van CoBrA zien. De semi-permanente tentoonstelling Appelzolder: CoBrA-topstukken bevat onder andere het Oerbeest van Karel Appel uit 1951 en werken van Eugène Brands, Constant en Corneille. Ook zullen nieuwe aanwinsten te zien zijn van Jan Nieuwenhuijs die de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in 2013 in langdurig bruikleen heeft gegeven.

Vroegste CoBrA-collectie
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de tijd dat bijna driehonderd werken van Karel Appel op de zolders van het museum lagen opgeslagen. De kunstenaar zit op dat moment in Parijs. In 1959 weet conservator Pierre Janssen – na lang praten met Appel – daarvan zesentwintig gouaches en tekeningen aan te kopen. Dat maakt dat het Stedelijk Museum Schiedam de belangrijkste vroege CoBrA-collectie in Nederland bezit, samen met het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Oorlog en vrijheid
‘Het zijn werken die heel goed de diverse aspecten van het CoBrA gedachtegoed weergeven’, zegt conservator Colin Huizing. ‘Het credo luidt: vrijheid en vernieuwing.’ De kunst gaat over de verschrikkingen uit de oorlog en het omarmen van het experiment. De expressieve energie van vreugde en vrijheid en herinneringen aan de oorlog wisselen elkaar af.

Vrijheid
De kunstenaars van CoBrA staan symbool voor de herwonnen vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. In de sobere jaren van wederopbouw zoeken deze ‘experimentelen’ een nieuwe creativiteit. Hun kunst is spontaan, vitaal, kleurrijk en fantasievol. Ze werken drie jaar samen, van 1948 tot 1951. De hoofdsteden van de landen van herkomst leveren de naam: Copenhague, Bruxelles, Amsterdam.

Kunstenaars
Karel Appel, Constant, Corneille, Jan Nieuwenhuijs, Eugene Brands, Theo Wolvecamp, Lucebert, Anton Rooskens, Jan Elburg en Lotti van der Gaag. Van een aantal kunstenaars zijn ook filmpjes te zien.
Nieuwe Appelzolder in Stedelijk Museum Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws