zaterdag, 06 juni 2015 20:43

Nieuwe bieb trekt 750 bezoekers op eerste dag

Gisteren beleefde de nieuwe Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs de opening voor genodigden en was directeur Theo Schilthuizen te gast in het programma PopUpTv Nieuwsweek, vandaag was de bibliotheek voor alle Schiedammers te bezoeken. En dat deden ze massaal: ruim 750 bezoekers stroomden door de monumentale deuren van de Korenbeurs. Er was veel lof op social media over de nieuwe bieb die volgens sommigen oogde als een oranjerie. Ook de bijzondere lamp, gemaakt van jeneverglaasjes, scoorde punten. 

Photo9De bieb noemt de nieuwe stek zelf 'de eerste 'groene' Bibliotheek in Nederland'. Daarmee doelen ze niet alleen op de ecologisch verantwoorde inrichting met kartonnen boekenkasten maar ook de binnentuin naar het ontwerp van architect Hanrath.
Vanaf nu zijn in de Bibliotheek Schiedam ook koffie, smoothie's en panini's te verkrijgen bij het in de bieb ingetrokken Vol-koren. De Korenbeurs is vanaf nu maar liefst zeven dagen per week vanaf 10.00 uur geopend.

Rijke historie
Het monument aan de Lange Haven 145 heeft voordat de Bibliotheek Schiedam haar intrek nam, vele functies heeft gehad. Onder andere een tafeltennisvereniging (uw PopUpTv redacteur heeft daar jarenlang gespeeld bij TTV De Korenbeurs waar ook de beroemde Schiedammer Hans Lingen speelde!), de gemeente Schiedam, een meubelshowroom van Jan des Bouvrie, Stedelijk Museum Schiedam, en Stichting Kunstcentrum Korenbeurs hebben een plek in het gebouw gehad.

De opening
Photo6Klokslag 12.00 uur dansten 38 meiden van ballet- en dansstudio Schiedam de sterren van de hemel met een - speciaal voor de opening gemaakte - dans. "Wij zijn overladen met complimenten en felicitaties en zijn verheugd de Korenbeurs weer aan de stad terug te geven." aldus Theo Schilthuizen.

Feestelijke programmering
De eerste twee weken is er bijna dagelijks een programmering met festiviteiten in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Onder andere de talkshow 'Herinneringen aan de Korenbeurs' met tafeltennister Bettine Vriesekoop en Alex Boogers, een lezing over Apple van Jan David Hanrath, muziek van Lulu Swings, een lezing over tekeningen door het Stedelijk Museum Schiedam, Huib Sneep over 'wortelen' en voorlezen en jeugdactiviteiten met het thema natuur in het Groenlab staan op het programma. Meer informatie op www.debibliotheekschiedam.nl

Verbeterde toegankelijkheid
Om de Korenbeurs geschikt te maken voor haar functie als Bibliotheek, zijn de nodige aanpassingen gedaan. Zo zijn er een nieuwe trap, lift en hellingbanen geplaatst waardoor beide etages van de Korenbeurs ook voor minder validen toegankelijk zijn. ROG plus heeft hiervoor rolstoelen beschikbaar gesteld.

Duurzame oplossingen
Naast 'echt' groen wordt de inrichting van het pand ook duurzaam. Zo zijn gerecyclede boekenkasten gemaakt van industrieel karton, is er ledverlichting en wordt de temperatuur geregeld door middel van een klimaatsysteem in de plantenbakken rondom de bomen. De stoelen rondom de leestafel zijn van pet-flessen gemaakt en in de moestuin worden groenen, fruit en kruiden voor Vol-koren verbouwd.

Collectie
In 2013 en 2014 zijn bibliotheekvoorzieningen bij samenwerkingspartners in de wijken geopend. Zodoende is de bibliotheek ook dichtbij huis te vinden. Hierdoor is de collectie van de Bibliotheek Schiedam over de stad verspreid. In de voorzieningen in de wijkcentra De Erker, Hof in Zuid, De Brug, De Nieuwe Harg van de Frankelandgroep en in Basisschool de Klinker, staat een compacte collectie en is het mogelijk om reserveringen af te halen en in te leveren. Met 'Mijn Bibliotheek' op www.debibliotheekschiedam.nl en de gratis 'Bibliotheek Wise' app kan 24 uur per dag gereserveerd worden. Als het materiaal beschikbaar is, is dit meestal de volgende dag al op de plaats van bestelling.

Zeven dagen per week geopend
Ontdek de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs en ontdek de binnentuin met leestafel, de studieplekken met schitterend uitzicht over het historische centrum, de gratis WiFi, het Taal+ Loket, de geschiedenis vanen herinneringen aan de Korenbeurs, de grote collectie boeken, dvd's, blu-rays en strips en zelf gebrande koffie, verse smoothies en rijkbelegde panini's van Vol-koren.

Foto's: Ed Koorengevel

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws