maandag, 06 oktober 2014 09:45

Nieuwe ontwikkeling: webapp met financiën gemeente

Een interessante ontwikkeling en wellicht ook iets voor de gemeentes Schiedam en Vlaardingen: Emerce (http://www.emerce.nl) meldt dat de gemeente Hengelo claimt de eerste gemeente in Nederland te zijn met een zogenoemde feitenkaarten-app.

"De app geeft inzicht in alle taken die de gemeente doet, waarom de gemeente deze taken uitvoert en hoeveel geld daarmee gemoeid is.

Het maakt de app tot een vertrekpunt voor een uitgebreide maatschappelijke takenverkenning, zegt Mariska ten Heuw, wethouder Financiën.

De webapp www.watdoethengelo.nl geeft door middel van 21 feitenkaarten met in totaal 134 taken een beeld wat de gemeente op dit moment precies doet, waarom dit wordt gedaan en wat dit kost. In het college en de gemeenteraad, maar ook in de stad, wil men daarmee de komende tijd een discussie gaan voeren over wat de gemeente wel en niet als haar taak moet zien.

Deelnemers aan het zogenoemde HengeloPanel kunnen binnenkort, via een toegezonden linkje, de taken op de feitenkaarten in de app waarderen. Het HengeloPanel is een grote groep inwoners, die een aantal keren per jaar via internet een vragenlijst van de gemeente invult. Zij kunnen binnenkort aangeven of ze vinden dat een taak een kerntaak is van de gemeente of dat er op de taak bezuinigd kan worden. Ook raadsleden gaan op deze manier aan de slag met de app."

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws