donderdag, 20 augustus 2015 12:56

Nog even ter herinnering: strijd mee tegen kanker: breng taxussnoeisel naar het afvalbrengstation

Heeft u taxus baccata in uw tuin? Breng dan het snoeisel van deze haagplant naar het afvalbrengstation van Irado in Schiedam of Vlaardingen. U helpt zo mee in de strijd tegen kanker, want de jonge takken van de taxus zijn een basisgrondstof voor chemokuren. Brengen kan nog tot 31 augustus tijdens de openingstijden van het afvalbrengstation.

De gemeente Schiedam en Vlaardingen zijn op 1 juli 2015 gestart met de actie die op 31 augustus eindigt. Veel inwoners hebben de afgelopen weken hun taxussnoeisel gebracht. In Schiedam zijn inmiddels negen volle kisten opgehaald door de organisatie Vergroot de Hoop, in Vlaardingen twee. Alle hulp van inwoners is welkom om tot 31 augustus nog een steentje bij te dragen in de strijd tegen kanker en de laatste kisten vol te krijgen. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. Bij de afvalbrengstations staan speciale verzamelbakken voor het taxussnoeisel.

Voorwaarden
Het snoeisel moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden, anders kan het niet goed verwerkt worden. Zo zijn alleen eenjarige scheuten bruikbaar en mogen de takken maximaal 30 centimeter lang zijn. Dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn helaas niet bruikbaar. Ook moet het taxussnoeisel 'schoon' zijn, dus niet vermengd met andere materialen. Dat kan bijvoorbeeld door een doek of zeil op de grond te leggen voordat u de taxushaag gaat snoeien.

Vergroot de hoop, verklein de kans op kanker
Irado en de gemeente Vlaardingen en Schiedam hebben zich aangesloten bij de landelijke inzamelactie Vergroot de Hoop, waarbij de jonge takken van taxus gebruikt worden voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. En ook Irado levert haar bijdrage, want al het snoeisel van taxus in de openbare ruimte wordt ook afgedragen aan de Stichting Vergroot de Hoop.

Nog even ter herinnering: strijd mee tegen kanker: breng taxussnoeisel naar het afvalbrengstation

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws