donderdag, 06 oktober 2016 20:40

Onrust over kunstgrasvelden

Schiedam - Het VARA Tv-programma Zembla zette woensdag vraagtekens bij de veiligheid van kunstgrasvelden. De rubberkorrels, gemaakt van autobanden zou mogelijk onder andere kanker kunnen veroorzaken bij gebruikers van de velden én omwonenden. In onze regio liggen ook tal van kunstgrasvelden, onder andere op het spiksplinternieuwe Sportpark Willem-Alexander in Schiedam wat zaterdag met een grootse show geopend wordt.  

De programmamakers stellen onder andere dat het milieukeurmerk voor gerecyclede autobanden weinig voorstelt. 'De stoffen in het rubbergranulaat op kunstgras voetbalvelden zijn bewezen kankerverwekkend. Het is echter niet bewezen dat je daardoor ook een groter risico loopt op het krijgen van kanker als je keeper bent of veel voetbalt.' zo schrijft de VARA op de website van Zembla. 'Wel is het zo dat het onderzoek op basis waarvan nu wordt beweerd dat er geen gezondheidsrisico’s zijn, niet goed is uitgevoerd. Deskundigen benadrukken daarom ook dat er nieuw onderzoek moet komen naar de gezondheidsrisico’s en dat je in afwachting van de uitkomsten daarvan uit voorzorg beter geen rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgrasvelden zou moeten gebruiken.'

Veilig gebruik maken van kunstgras

De programmamakers geven ook tips voor een veilig gebruik: Vermijd zoveel mogelijk huidcontact met de rubberkorrels door bijvoorbeeld lange mouwen te dragen en als keeper niet met blote armen of benen te spelen. Probeer te voorkomen dat er korrels in je neus, oren en mond terechtkomen. Het is ook belangrijk om goed te douchen na de wedstrijd, zodat er geen korrels tussen huidplooien blijven zitten. Voor kinderen is het goed om te weten dat ze beter niet kunnen spelen met de rubberkorrels.;

Welke kunstgrasvelden in Schiedam hebben deze korrels?

De gemeente Schiedam komt met een verklaring: 'In Nederland zijn er zo’n 2.000 van dit soort velden. Ook dertien Schiedamse kunstgrasvelden, die in gebruik zijn bij de voetbalverenigingen Hermes DVS, PPSC, KethelSpaland, Excelsior’20, SVV en HBSS zijn van dit type.

Op de speelveldjes in de verschillende wijken van Schiedam, het Cruyff Court en de twee Richard Krajicek Playgrounds, zijn deze rubberkorrels niet verwerkt.'

De Europese Commissie heeft inmiddels opdracht gegeven tot een nieuw onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de rubberkorrels en de mogelijke effecten hiervan op de gezondheid. De resultaten van dit onderzoek worden verwacht rond februari 2017.

Duidelijkheid

De gemeente Schiedam vindt dat iedereen veilig moet kunnen sporten op de Schiedamse sportvelden en heeft daarom direct na de uitzending van Zembla contact opgenomen met de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten, die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden. Ook zij willen op zo kort mogelijke termijn meer duidelijkheid. Daarom hebben zij inmiddels een overleg gepland met het RIVM.

De gemeente volgt de ontwikkelingen met grote aandacht en heeft hierover inmiddels contact met de besturen van de Schiedamse sportverenigingen en andere gebruikers van de kunstgrasvelden.

Onrust over kunstgrasvelden

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws