vrijdag, 01 april 2016 09:43

ONS.Vlaardingen is ruziënde raad zat

ONS.Vlaardingen laat weer van zich horen. De partij is de laatste dagen heel druk met het sturen van persberichten. Nu weer met de stelling: "Bevolking moet burgemeester gaan kiezen". We citeren:
Nu de onenigheid binnen het overleg rond de burgemeestersbenoeming maar blijft aanhouden, is ONS.Vlaardingen het zat, en onderzoekt de partij of het mogelijk is om de inwoners een stem te geven in de keuze voor een nieuwe burgemeester.

Na anderhalf jaar burgemeesterschap van Bert Blase, wil of kan een groot deel van de partijen in de gemeenteraad nog steeds niet aangeven of men door wil met Blase of niet. Nadat ONS.Vlaardingen in januari al uit het overleg rond de benoeming stapte, is de maat voor de lokale partij meer dan vol. Fractievoorzitter Frans Hoogendijk: "Dat geruzie moet nu echt eens afgelopen zijn. Daarom pleiten wij ervoor om de stem van de bevolking belangrijker te laten zijn dan die van de gemeenteraad. Een formele burgemeestersverkiezing kan wettelijk niet meer, maar je bevolking raadplegen is niet verboden. We zijn nu bezig om te kijken hoe we mogelijke juridische obstakels voor zo'n volksraadpleging kunnen omzeilen."

Twee kandidaten

Zo mag straks van alle sollicitanten alleen de naam bekend worden gemaakt van de voorkeurskandidaat van de vertrouwenscommissie uit de raad. "Maar", zegt Hoogendijk, "wat als de vertrouwenscommissie straks zegt dat ze twee even goede kandidaten op plek één heeft..? Dan zouden we die twee namen vrij kunnen geven, en daarover de bevolking kunnen enquêteren. De twee kandidaten kunnen dan een verkiezingstournee van een week houden."

Lef

"En ook al is het straks niet formeel," stelt Hoogendijk, "je moet als gemeenteraad toch wel heel veel lef hebben om dan de voorkeur van de inwoners naast je neer te leggen. Want waarom zou de mening van 35 raadsleden belangrijker zijn dan die van ruim 71.000 inwoners..?, besluit de fractievoorzitter van ONS.Vlaardingen.

ONS.Vlaardingen is ruziënde raad zat

Advertentie