maandag, 12 oktober 2015 16:43

Ontdek archeologie op 16 en 17 oktober

Vlaardingen doet op 16 en 17 oktober mee aan de Nationale Archeologiedagen. De Nationale Archeologiedagen is een nieuw evenement en de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht hebben de primeur. In Vlaardingen, met haar rijke bodemarchief, hebben erfgoedinstellingen samen een veelzijdig programma gemaakt.

Wie benieuwd is naar de plannen voor het toekomstige Educatief Archeologisch Erf in natuur- en recreatiegebied de Broekpolder, is welkom bij een gratis lezing op vrijdagavond 16 oktober om 19.00 uur in Museum Vlaardingen. Straks beleven kinderen in de Broekpolder het verleden van Vlaardingen. Als prehistorische jager proberen zij te overleven: ‘Welke planten zijn eetbaar? Hoe kook je eten en waar kan je slapen?’ Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt om van het Educatief Archeologisch Erf een succes te maken.

Handen uit de mouwen

Op zaterdag 17 oktober kan iedereen in aanraking komen met voorwerpen uit het Vlaardingse verleden. Aan de Energieweg 2a opent het archeologisch depot tussen 10.00 en 16.00 uur de deuren. Ontdek zelf wat er is gevonden in uw wijk, stel uw vragen aan een archeoloog of doe een ‘speeddate met een specialist’, waarbij u een korte workshop met vondsten volgt. Creatieve bezoekers kunnen mozaïeken maken en oude scherven een nieuw leven geven. De workshops en het bezoek aan het depot zijn gratis.

Experimentele archeologie

Museum Vlaardingen is de tweede locatie waar bezoekers op zaterdag 17 oktober de archeologie van Vlaardingen ontdekken. Door te experimenteren met oude technieken leert een archeoloog hoe men vroeger een voorwerp maakte. Ervaar het zelf. Tussen 11.30 en 16.00 uur kunt u in het Erfgoed Lab van het museum deelnemen aan een workshop ‘potten maken’ en andere activiteiten. De activiteiten in het Erfgoed Lab zijn gratis en spelen zich af in de gratis zone van het museum.

Museum Vlaardingen is natuurlijk ook de plek waar verschillende topstukken uit de archeologische collectie te bewonderen zijn. Luister naar graaf Dirk III, kijk een middeleeuwse Vlaardinger in de ogen of ontdek hoe jagers en verzamelaars leefden. Zaterdag 17 oktober is het museum geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. U kunt van 11.00 tot 16.00 uur op het hele uur aansluiten bij een korte en gratis rondleiding over de archeologie van de stad (wel toegangskaartje museum nodig). Meer info: www.museumvlaardingen.nl/bezoek.

Wandel langs archeologische hotspots

Het centrum van Vlaardingen is een Walhalla voor archeologen en toch weten weinig Vlaardingers wat er onder hun voeten ligt. De archeologie is misschien onzichtbaar, maar er zijn tientallen boeiende verhalen te vertellen. Daarom zijn er op zaterdag 17 oktober drie wandelingen langs archeologische hotspots in het centrum van Vlaardingen. De wandelingen starten om 10.00 uur, 12.00 uur en 14.00 uur bij het beeld van graaf Dirk III voor het stadhuis van Vlaardingen. Deelname aan de wandeling is gratis en aanmelden is niet nodig.

De Stichting Educatief Archeologisch Erf Broekpolder, de Stichting Slag bij Vlaardingen, ServiceTeam Vlaardingen, Museum Vlaardingen, de Archeologische werkgroep Helinium en de archeologen van de gemeente zetten samen hun schouders onder de Nationale Archeologiedagen.

Ontdek archeologie op 16 en 17 oktober

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws