zaterdag, 24 juni 2017 20:13

Oog in oog met allerlei figuren in het Stedelijk Museum Schiedam

Schiedam - In het Stedelijk Museum Schiedam ontmoet je deze zomer allerlei mensen. Ze torenen boven je uit, zoals het meisje in Hollandse klederdracht met een sexy twist van Charlotte Schleiffert.

Of ze liggen juist languit aan je voeten. Denk aan het vlammend rode Feestbeest, een levensgroot, aaibaar wezen van textiel, gemaakt door Karin Arink. Op de tentoonstelling Oog in Oog - Topstukken sta je letterlijk oog in oog met allerlei figuren op schilderijen en tekeningen, op foto's en als beeld. De tentoonstelling loopt van 1 juli tot en met 1 oktober 2017.

Zwembadschoentjes
Bijzonder is dat bezoekers ook in de kunstwerken kunnen ‘verdwijnen’. Trek een soort zwembadschoentjes aan en ga ín de beroemde zwart-witte pluche Soft Living Room van Maria van Elk. De losse onderdelen kun je ook verplaatsen. Of stap in het veelkleurige werk van Fransje Killaars: Non Stop Paris.

Alle kunstwerken van Oog in Oog komen uit de collectie. Het museum verzamelt al bijna zeventig jaar eigentijdse kunst. Met steun van de gemeente Schiedam, landelijke fondsen en de Vrienden van het museum. De collectie is eigendom van de gemeente Schiedam en dus van alle Schiedammers.

Mannen
Het museum dankt een groot aantal werken aan schenkingen van particulieren en kunstenaars. Soms koopt het museum ook zelf. Op de tentoonstelling zijn drie recente aanwinsten te zien, waaronder het zwart-witte werk van Nik Christensen. Op dat grote werk van zo’n drie bij bijna vier meter zit een man, gehurkt in een soort tropenlandschap. Verspreid door de tentoonstelling komen we ook een man tegen in het bos en op een wereldbol, werk van de kunstenaars Alex van Warmerdam en Andrei Roiter dat al langer in de collectie zit.

Nederlanders
Christensen werkt al jaren in zwart-wit. In een interview zei hij: ‘Ik raak alleen maar in de war van kleur.’ Zijn werk hangt bij ander zwart-wit werk, waaronder het geliefde reliëf van Jan Schoonhoven en de recente schenking van een beeld van Heringa/Van Kalsbeek. Oog in Oog bevat werk van Nederlandse kunstenaars, waarvan enkele in Schiedam werk(t)en, onder wie Daan van Golden, Sjef Henderikx en Gerard van Soest.

Oog in Oog - Topstukken, 1 juli t/m 1 oktober 2017

Foto: Speciaal voor de tentoonstelling maakte Katja van de Braak de Soft Living Room van Maria van Elk weer helemaal mooi.

Oog in oog met allerlei figuren in het Stedelijk Museum Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws