maandag, 23 januari 2017 11:05

Ooggetuigen gezocht voor inrichting van Zakkendragersgildehuis

Schiedam - “Vreemd genoeg is over het Zakkendragersgildehuis, toch een van de meest geliefde monumenten van onze stad, niet eens zo heel erg veel bekend.”, aldus Caroline Nieuwendijk, onderzoeker bij het Gemeentearchief Schiedam, “dus we hebben hulp nodig van Schiedammers.” Vraag is namelijk hoe het interieur en vooral dat van de gildekamer er uit zagen en welke kleuren de balken of de muren hadden.

Het gebrek aan informatie heeft onder andere te maken met restauratiekeuzes uit 1965/1966, toen Jan Schaper het pand ging gebruiken. Oorspronkelijke verf- en afwerklagen zijn grondig verwijderd. Caroline vond in het tijdschrift De Schiedamse Gemeenschap een beeldende beschrijving: “ ... Schapers acteurs en actrices (bikten) steen voor steen af. Iedere steen koste tien minuten... ; het waren er vele honderden. [....] kortom het in 1725 gebouwde Zakkendragersgildehuis onderging een ware gedaantewisseling.”

Het is dus niet verwonderlijk dat bouw- en kleurhistorisch onderzoek weinig concrete informatie oplevert. En dat is jammer, want Caroline werkt binnen een werkgroep, waarin ook het gilde deelneemt, aan een plan voor een authentieke herinrichting van het huis. Hierbij worden objecten uit de historische collectie teruggeplaatst. Op de zolder van het Zakkendragersgildehuis stond nog de oorspronkelijke lessenaar uit de gildekamer. Dit meubel zal gerestaureerd terugkeren in de ruimte waar het voor gemaakt werd.

Het is de wens om deze achttiende- en negentiende-eeuwse voorwerpen in zo oorspronkelijke mogelijke omgeving terug te plaatsen. Om die reden vraag Caroline de hulp van iedereen die in het bezit is van foto’s van voor 1966 of die nog kan vertellen hoe het huis er van binnen uit zag. Alle hulp is welkom! Informatie kan worden aangeleverd aan Caroline Nieuwendijk, via 14 010 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ooggetuigen gezocht voor inrichting van Zakkendragersgildehuis

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws