dinsdag, 16 juni 2015 21:16

Ook in Schiedam: snoei uw taxus voor chemotherapie

Op de agenda van de gemeenteraad van Schiedam staat vanavond meer alleen het Stedelijk Museum Schiedam. John van Sliedregt  van D66 stelde voor dat ook Schiedam meedoet met het inzamelen van snoeisel van taxussen. Stichting 'Vergoot de hoop' voert actie om zoveel mogelijk taxussnoeisel te verzamelen. Het college werkt hier graag aan mee. Sterker nog: er is al overleg geweest met Irado. 
Meedoen is niet moeilijk: "Snoei je taxushaag en vang het snoeisel op een doek/ zeil, zodat het zuiver blijft. Breng het snoeisel tussen 15 juni en 31 augustus gratis naar het inzamelpunt." Eén m3 taxussnoeisel is 1 chemotherapie. Er zijn op dit moment al 1.333 chemotherapieën verzameld..

Waarom taxussnoeisel verzamelen?
In het snoeisel van je taxushaag (Taxus baccata) zit baccatine, de basisgrondstof voor chemotherapie. Taxus baccata komt enkel voor in West-Europa. Bovendien is het in Nederland een traditie om Taxus baccata massaal als haagplant aan te planten. Wij zijn dus dé uitverkoren regio om deze basisgrondstof voor chemotherapie te verzamelen. We mogen geen snoeisel verloren laten gaan. Elke meter snoeisel telt!

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws