woensdag, 02 november 2016 15:58

Ook Schiedam profiteert van miljoenen voor getijdenparken

Schiedam - Dankzij bijdragen van verschillende partijen is de aanleg van een aantal getijdenparken in de regio Rotterdam een stuk dichterbij gekomen. Het gaat onder andere om de Wilhelminahaven in Schiedam

Ook in Maassluis, Polder De Esch - Eiland van Brienenoord in Rotterdam en buitenplaats Het Huys ten Donck te Ridderkerk worden getijdenparken aangelegd. In totaal is nu bijna 10 miljoen euro beschikbaar, onder andere van de provincie Zuid-Holland.

Een getijdenpark is een natuur- en recreatiegebied in de rivier, dat bijvoorbeeld in voormalige havens kan worden aangelegd. De harde, stenige en hoge oevers maken plaats voor meer natuurlijke, geleidelijke oevers. Daardoor ontstaat meer ruimte voor groen en natuur op en rond de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Getijdenparken bieden daarnaast ook nieuwe recreatieve mogelijkheden. En de ecologische kwaliteit van de rivier is gebaat bij de aanleg van getijdenparken: zalm en steur zwemmen van en naar zee, dankzij nieuwe rustplekken en schoner water. Bovendien zorgt een langzaam oplopende rivieroever voor golfbreking bij hoger water waardoor een getijdenpark bijdraagt aan een toekomstbestendige Rotterdamse regio.

De aanleg van deze getijdenparken wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeenten, het bedrijfsleven en Europa. Gedeputeerde Han Weber (Provincie Zuid-Holland, Natuur en Recreatie): "Met deze investering in getijdenparken zorgen we voor meer natuur, bieden we de inwoners van Rotterdam en omstreken meer mogelijkheden om te recreƫren en werken we aan veiligheid. De investering van de provincie en andere overheden heeft een flink aantal bedrijven en instellingen over de streep getrokken om ook mee te doen. Daarmee is dit een prachtig voorbeeld van hoe we samen met anderen willen bouwen aan een mooi en gevarieerd landschap."

Naast bijdragen in geld gaat het ook om bijdragen in natura. Een voorbeeld van een bijdrage in natura is de medewerking van bagger- en offshorebedrijf Van Oord aan het herstel van het historische getijdenhaventje en de grienden bij Het Huys ten Donck te Ridderkerk.

Aan het programma 'Rivier als getijdenpark' deden al 10 partijen mee: het Wereld Natuur Fonds, het Zuid-Hollands Landschap, het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, de Provincie Zuid-Holland, EcoShape, de gemeenten Rotterdam en Ridderkerk en de Hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland en de Krimpenerwaard. Op 2 november zijn 5 nieuwe partners toegetreden: de gemeente Schiedam, het Waterschap Hollandse Delta, ARK Natuurontwikkeling, advies- en ingenieursbureau TAUW en RiverArt, een kunstproject en cultuur-toeristische route langs de Nieuwe Maasrivieroevers die Rotterdam en Dordrecht verbinden.

Foto: Google Earth

 

 

 

Ook Schiedam profiteert van miljoenen voor getijdenparken

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws