woensdag, 29 juli 2015 13:07

Op avontuur in de Schiedamse natuur

Spelend de natuur ontdekken deze zomer? Dat kan in verschillende nieuwe Schiedamse natuurspeeltuinen. In natuurspeeltuinen kunnen kinderen klauteren, hutten bouwen en kliederen met water, modder, takken en andere losse materialen. Natuurspelen biedt kinderen avontuur en kennis over planten en dieren. Het brengt de natuur weer dichterbij. Daarnaast bevordert het de creativiteit en lichamelijke ontwikkeling van kinderen.

De gemeente Schiedam hecht veel waarde aan natuurspelen. Kinderen spelen tegenwoordig minder zelfstandig buiten dan vroeger. Volgens onderzoeken zijn minder speelruimte en digitaal speelgoed onder meer oorzaken die kinderen binnenhouden en minder creatief in spel maken. Piet Bliek (procesmanager groen en spelen): "Het is dus belangrijk die uitdagingen bij kinderen aan te bieden. Traditionele speeltuinen waar je kunt schommelen of glijden bieden dat onvoldoende. Daar is nauwelijks fantasie voor nodig. Natuurspeeltuinen bieden wel uitdaging. Het leert kinderen weer op een vrije manier buitenspelen en zelf ontdekken, met de voeten in de modder en in een groene omgeving".

Speelruimteplan
Het Schiedamse Speelruimteplan vertaalt de zorg van de gemeente voor voldoende en afwisselende speelruimte. Natuurspelen heeft daarbinnen steeds meer prioriteit gekregen. In de afgelopen maanden zijn verschillende traditionele speelplekken veranderd in natuurspeelplekken, zoals in het Volkspark en op het Wibautplein. Ook zijn er nieuwe speelplekken bijgekomen zoals Beleef Kethelpoort, waar een natuurspeeltuin, beleefpad en speelpolder bij elkaar liggen. In de komende tijd worden nog meer natuurspeelplekken gerealiseerd, waaronder in Park Bijdorp. En Stichting Vrienden van het Beatrixpark wil een klein speelbos met natuurspelen creƫren grenzend aan Fort Drakensteijn. Kinderen werken mee aan het ontwerpen van de natuurspeelplekken.

Elders in de stad
Het enthousiasme voor natuurspelen leeft op meer plekken in de stad. Zo zijn enkele schoolpleinen omgevormd tot natuurspeelplek en hebben bewoners delen braakliggend terrein veranderd tot speelgebied. Spelen in de natuur is gratis en voor iedereen. Aanleidingen om actief in de Schiedamse natuur bezig te zijn komen ook terug in de vorm van het nieuwe Calisthenics park (Beatrixpark) en het Speeleiland (Nieuwland).

Foto: Jan vd Ploeg

 

Op avontuur in de Schiedamse natuur

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws