maandag, 22 september 2014 11:28

Open dag Gemeentearchief in teken WOI

'Schiedam in de Eerste Wereldoorlog' is het hoofdthema tijdens de open dag van het Gemeentearchief op vrijdagmiddag 10 oktober 2014. Van één tot vijf uur 's middags zal op de derde verdieping van het Stadserf 1 het thema worden uitgewerkt met onder meer twee lezingen en exposities. Ook zijn boeken in de aanbieding, waaronder dubbele exemplaren uit onze bibliotheek!

 

Honderd jaar geleden woedde een oorlog die heel Europa en de rest van de wereld veranderde. 'Nederland bleef neutraal' staat in de geschiedenisboeken, maar dat wil niet zeggen dat de oorlog in onze buurlanden aan ons voorbijging. Ook aan Schiedam niet.

Sommige gemobiliseerde mannen waren jaren van huis en haard. Er kwamen bijvoorbeeld veel buitenlanders in onze stad. Zo zaten in een groot pand van een tabaksfabrikant aan de Noordvest in 1914 Belgische vrouwen en kinderen die gevlucht waren voor het oorlogsgeweld. En vier jaar later werden in hetzelfde pand Duitse krijgsgevangenen ondergebracht, waar ze in een orthopedische werkplaats protheses kregen aangemeten en daarmee leerden omgaan. Deze boeiende geschiedenis wordt verder uitgewerkt in een expositie.

Nederland had te maken met een gebrek aan grondstoffen, en later ook voedsel en brandstoffen. Vanaf 1916 was de export van alcohol verboden. Wat voor effect had dit op jeneverhoofdstad Schiedam? Deze vraag wordt in een lezing verder uitgewerkt door historicus Hans van der Sloot, die momenteel een biografie schrijft over distillateur Herman Jansen.

Befaamd zoek- en archiefspecialist Eric Hennekam zal toelichting geven over interessante bronnen rondom de Eerste Wereldoorlog waarin mooie ontdekkingen te doen zijn of waar u uw onderzoek verder mee kan helpen, verbeteren of verrijken. Inschrijven voor de lezingen is niet verplicht, maar mocht bij een hoge opkomst plaatsgebrek zijn dan krijgen de aanmelders voorrang. Inschrijven kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bovendien zullen er twee exclusieve rondleidingen door onze depots worden gegeven, is de studiezaal open voor onderzoek en is er lekkere koffie van 'de Smaakvolvo'.
Én tijdens de open dag is er nóg iets wat Schiedammers niet mogen missen: een kans om uw eigen Schiedamse boekenverzameling uit te breiden met aanbiedingen en met 'dubbelen' uit ons boekenbezit waaronder verschillende antieke exemplaren!

 

Meer info: http://www.schiedam.nl/Def/Gemeentearchief/Actueel/Nieuwsarchief/Nieuwsarchief-2014/opendag.html

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws