vrijdag, 27 januari 2017 16:43

Opening leeshoekje bij KomKids kindercentrum de Plantage

Schiedam - Bij KomKids kindercentrum de Plantage is op donderdag 26 januari het BoekStart leeshoekje officieel geopend in aanwezigheid van een verheugde directeur Yde Dragstra en waarnemend bibliotheekdirecteur Irma de Snaijer.

Het leeshoekje beneden in de hal bestaat uit een leeskast met vakjes en lades in vrolijke kleuren en kartonnen boekjes met aantrekkelijke plaatjes en verhaaltjes voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Eromheen staan twee rode voorleesfauteuils met een aantal kinderzitjes waar het gezellig voorlezen is voor zowel de kinderen die naar de opvang gaan als de ouders met kinderen die het kantoor bezoeken.

Opening Bij KomKids kindercentrum de Plantage
Nadat de peuters samen met dramadocente Ellen Bavink, de ouders en pedagogische medewerkers een liedje over een walvis gezongen hadden en er was gedanst op ‘de golven van de zee’, ondertekenden Yde Dragstra en Irma de Snaijer een certificaat ‘Wij gaan voorlezen’. Ademloos luisterden en keken de peuters daarna naar het verhaal van ‘De kleine walvis’ en de platen van het vertelkastje. Waarna de peuters gretig eigen boekjes in het leeshoekje uitzochten.

Leeshoekjes in de Kinderopvang in Schiedam
In het kader van de pilot BoekStart in de Kinderopvang zijn er in totaal zes leeshoekjes bij vier vestigingen van KomKids (DOK, Toekomst, Mirakel en De Plantage) en twee vestigingen van Mundo (De Rank en De Stadhouders) gecreëerd.

BoekStart in de Kinderopvang
Met dit programma wordt het voorlezen aan jonge kinderen van 0 tot 4 jaar in de kinderopvang gestimuleerd, de deskundigheid van de pedagogische medewerkers bevorderd en worden ouders meer gestimuleerd om thuis minimaal vijftien minuten per dag te lezen. Bij dit programma hoort een goed afgestemde boekencollectie voor baby’s, dreumesen en peuters en een mooi leeshoekje in de kinderopvang.

Het belang van voorlezen en het vroeg kennismaken met boeken
Baby’s vanaf drie maanden zijn al geïnteresseerd in het kijken naar zwart wit plaatjes en eenvoudige vormen. In de Bibliotheek in de Korenbeurs en jeugdbibliotheek De Klinker is een uitgebreide BoekStart collectie aanwezig voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. Een kind dat 15 minuten per dag wordt voorgelezen leert zo’n 1000 woorden per jaar. Kinderen die veel voorgelezen worden, hebben een grotere woordenschat en zijn beter in taal. Hierdoor behalen zij later op de basisschool betere schoolresultaten en hebben zij een leven lang profijt van hun taalvaardigheid.

Nationale Voorleesdagen
Tijdens de Nationale Voorleesdagen tot en met zondag 5 februari krijgen kinderen een leuk walvis vingerpoppetje cadeau als ze lid worden van de Bibliotheek Schiedam. Tot 18 jaar is dit gratis.
Opening leeshoekje bij KomKids kindercentrum de Plantage

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws