vrijdag, 28 juli 2017 13:50

Opknapbeurt voor rommelige Korte Haven

nieuwe stadsblad

Schiedam - Nu de Lange Haven mooi is opgeknapt gaat de gemeente de Korte Haven en omgeving aanpakken. De kleine gracht oogt verrommeld met scheefgezakte kades, slordige parkeerplekken en zielige bomen. Het moet nodig op de schop en is hard toe aan nieuwe bestrating, bankjes, een terrasboot en historische schepen. Maar vooral minder blik langs de gracht.

Door: Frank Willemse

Al jarenlang probeert Schiedam haar grachten autoluw te maken door het verkeer te ontmoedigen de binnenstad in te rijden. Met eenrichtingsverkeer, drempels en parkeerplekken aan de rand van het historische centrum. Zo moeten de Schie en haar grachten aantrekkelijk worden voor kuierende bezoekers, toeristen en klanten. Dat moet het kloppend hart van Schiedam worden met oude panden en watertoerisme.

Make-over
Na twee opknapbeurten van de Lange Haven (kademuren, Taanbrug en bestrating) is de Korte Haven aan de beurt voor een 'make-over'. Als eerste krijgen de bewoners rondom het gebied uitleg over de plannen.
Voorstellen met schetsen en sfeerbeelden met als boodschap; 'net zo mooi worden als de opgeknapte Lange Haven'. Dus nieuwe bestrating, minder parkeerplaatsen en meer historische schepen en een terrasboot waar nu (tijdelijk) Sjiek zit.
Om het gebied tussen Westmolenstraat en Korte Haven aantrekkelijker te maken moet het aantal parkeerplekken fors omlaag. Nu telt het gebied nog 80 parkeerplekken, daar blijven er 'slechts' 32 van over.
Ook de bomen worden aangepakt. De zieke exemplaren worden gekapt, nieuwe worden aangeplant. Niet alleen het havengebied maar de omringende stegen naar Dam en Westmolenkwartier krijgen nieuw straatmeubilair en stenen.
Voor parkeren is het terrein achter de Westmolenstraat ingericht voor bezoekers die het centrum inkomen vanaf Noord.

Nieuwsgierig
De ruim 35 opgekomen bewoners die naar de informatiebijeenkomst zijn gekomen, zijn nieuwsgierig naar de plannen rond hun huis. Samen met hun commentaar gaat een definitief plan van uitvoering voor goedkeuring naar de gemeenteraad dit najaar.

Toeristische kaart
Volgens de wethouders Houtkamp (Binnenstad) en Van Steenderen (Toerisme) past dit voorstel tot opschoning van de Korte Haven precies in dat om het historisch centrum van de stad aantrekkelijk te maken voor bezoekers en zo Schiedam op de toeristische kaart te zetten.

Opknapbeurt voor rommelige Korte Haven

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws