zaterdag, 18 juli 2015 09:47

Orgelzomer in de Grote- of Sint Janskerk met vier geweldige organisten

In de Grote of St.Janskerk aan de Lange Kerkstraat speelt deze zomer het fraaie Flentrop-orgel een hoofdrol. Het orgel, dat is gehuisvest in de historische Niehoff-kassen (1552), wordt op vier dinsdagavonden door gerenommeerde organisten bespeeld. Elke keer wordt, voorafgaand aan het concert, om 20.00 uur een korte inleiding verzorgd door de organist zelf bij het koororgel.

Om 20.15 uur beginnen de concerten. Na afloop is er gelegenheid tot onderlinge ontmoeting en een nabeschouwing met de organist onder het genot van koffie, thee of fris. De entreeprijs bedraagt € 7,00.

Bert en Anna Den Hertog-Karpenko
Op Bach's sterfdatum 28 juli speelt het organistenpaar Bert en Anna Den Hertog-Karpenko een aantal onvergankelijke en geliefde orgelwerken van de Thomascantor, zowel afzonderlijk als vierhandig.

Sietze de Vries
De Groningse organist Sietze de Vries is wereldwijd bekend om zijn improvisatiekunst. In 2012 won hij het Internationale Improvisatieconcours in Haarlem. Zijn concerten trekken overal vele luisteraars. Op 4 augustus spiegelt hij tijdens zijn concert in Schiedam zijn improvisaties aan enkele bijzondere composities uit de Noord-Duitse barok. Muziek die het Flentrop-orgel op het lijf geschreven is.

Arjen Leistra
Het concert van de Schiedamse stadsorganist Arjen Leistra op 11 augustus bestaat uit een reeks muzikale contrasten. Hij begint in de Noord-Duitse Barok met muziek van Bruhns en Buxtehude. Van daar uit wordt de oversteek gemaakt naar de muzikale andere wereld van de Franse Romantiek. Van César Franck klinken het Premier Choral en zijn melodieuze Cantabilé. Arjen besluit zijn concert met de monumentale Suite van Maurice Duruflé. Het slotdeel is een zeer virtuoze Toccata.

Jan Hage
De Utrechtse Dom-organist Jan Hage sluit op 18 augustus de Schiedamse Orgelzomer af met een gevarieerd programma dat je kunt kernmerken als emotioneel vuurwerk. Hij opent met koraalvariaties met 'Sei gegrüsset, Jesu gütig' van J.S. Bach, gevolgd door werken van Mozart en Alain. Zijn concert eindigt met de Sonate over de 94ste van de jonggestorven componist Julius Reubke, een emotioneel werk in de traditie van Franz Liszt, waarin de tekst van Psalm 94 (de wraakpsalm) op de voet wordt gevolgd.

Foto: Nils Boeser

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws