donderdag, 11 juni 2015 10:03

Overkapping Touwbaan deels ingestort

De overkapping van een nog niet gerenoveerd deel van de Touwbaan is dinsdag 9 juni ingestort. De gemeente Vlaardingen zette afgelopen maandag de Touwbaan ter hoogte van de Steenplaats af met bouwhekken, omdat de stalen spanten daar de betonnen dakconstructie niet meer konden dragen. Na het plaatsen van de bouwhekken heeft de gemeente maatregelen getroffen om de onveilige situatie op te heffen. Hierbij kon niet voorkomen worden dat de betonnen overkapping deels is ingestort.

Het houten gedeelte van de Touwbaan is gerenoveerd. In het verlengde van de houten Touwbaan is een deel van de Touwbaan opgebouwd uit betonnen spanten en een betonnen dak. Dit deel is later nog uitgebreid met een deel dat bestaat uit betonnen poten en stalen spanten. Dit laatste stuk bleek nu te zwak geworden om de dakconstructie te dragen.

Voor de aanpak van het Rijksmonument de Touwbaan is een masterplan gemaakt. Dit voorziet in een gefaseerde restauratie van de Touwbaan en het opknappen van de omgeving. De renovatie van de houten overkapping en het inrichten van de openbare ruimte zijn inmiddels succesvol afgerond. In de komende tijd gaat de gemeente bestuderen hoe met het laatste deel van de Touwbaan, met de betonnen overkapping, om kan worden gegaan.

De eerste aandacht van de gemeente gaat nu uit naar het stabiliseren van het nog bestaande gedeelte met de betonnen spanten.

De Touwbaan is industrieel erfgoed. De productie van touw hing samen met de scheepsbouw en visserij. Aanvankelijk was de Touwbaan een open groenstrook. Later is de Touwbaan overkapt om te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden en hogere productiviteit. In de jaren '70 van de vorige eeuw werd de Touwbaan een Rijksmonument.

Foto: Historische Vereniging Vlaardingen www.hvv-vlaardingen.nl  

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws