donderdag, 19 januari 2017 00:21

Overzichtstentoonstelling Op Art en kinetische kunst

Schiedam - Op de grote tentoonstelling Eye Attack. Op Art en kinetische kunst in het Stedelijk Museum Schiedam houden de kunstwerken je voor de gek.

Je ziet niet wat je denkt. Er draait iets wat eigenlijk stilstaat en het platte doek bolt op. De kunstenaars weten het oog te misleiden met lijnen, patronen en kleurvlakken. Ze maken Op Art, een afkorting van Optical Art met een knipoog naar Pop Art. Eye Attack bevat ook kunst die letterlijk beweegt; sculpturen met ijzervijlsel, lichtinstallaties en spiegels. Het grote overzicht met werk van internationale en toonaangevende kunstenaars uit de periode 1950 - 1970 duurt van 25 februari tot en met 18 juni 2017.

MoMA
Het is voor het eerst in vijftig jaar dat in Nederland Op Art en kinetische kunst op zo’n grote schaal is te zien. De stroming met Victor Vasarely en Bridget Riley als belangrijkste vertegenwoordigers, werd in 1965 internationaal op de kaart gezet met een spraakmakende tentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Van een groot aantal kunstenaars die daar in New York exposeerde, is nu werk te zien in Schiedam. Daarmee toont Eye Attack de wortels van Op Art.

Design
Al vóór de opening in New York hingen de etalages van Seventh Avenue vol met Op-jurken. Nog niet eerder werd een kunststroming zo snel opgepikt door vormgevers en designers. Op Art domineerde the sixties; van asbak tot advertentie, van mode-outfit tot televisiedecor. Die beeldtaal, waaronder een LP-hoes van David Bowie met werk van Vasarely als achtergrond, is te zien in de museumwinkel als aanvulling op de tentoonstelling.

Louisiana Museum
Eye Attack is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Daar trok de tentoonstelling een recordaantal bezoekers van bijna 229.000, waarmee het in de top 20 staat van hun best bezochte tentoonstellingen. Met zijn geometrische figuren en patronen ligt Op Art in het verlengde van Zero. Het Stedelijk Museum Schiedam maakte eerder tentoonstellingen over die internationale kunststroming.

Psychologie

De meeste Op Art-kunstenaars waren gefascineerd door de psychologie van de waarneming. De tentoonstelling maakt ook duidelijk wat er gebeurt als je de kunst bekijkt. Waarom dansen de lijnen? Hoezo beweegt dat wat stilstaat? Daarbij werkt het museum samen met de vakgroep Cognitieve Psychologie van de Universiteit van Amsterdam.

Kunstenaars | werk uit de periode 1950 - 1970

Bridget Riley, Hartmut Bӧhm, Carlos Cruz-Diez, Angel Duarte, Wolfgang Ludwig, Ludwig Wilding, Heinz Mack, Gerhard von Graevenitz, Adolf Luther, Getulio Alviani, Toni Costa, Helga Philipp, Julio Le Parc, Ad Dekkers, Jesus Rafael Soto, Carlos Cruz-Diez, Francois Morellet, Victor Vasarely, Luis Tomasello, Giovanni Anceschi, Marina Apollonio, Gabriele de Vecchi, Grazia Varisco, Alberto Biasi, Edoardo Landi, Davide Boriani, Gruppo Midi, Enzo Mari, Dadamaino, Gianni Colombo, Richard Joseph Anuskiewicz, Wojciech Fangor, Almir Mavignier, Edwin Mieczkowski, Ryszard Winiarski, Jean Pierre Yvaral, Pol Bury, Günter Uecker, Yaacov Agam, Nicolas Schӧffer, Jan Schoonhoven, Peter Struycken.


Foto: Victor Vasarely, Vega-Pâl, 1965. Courtesy Pierre Vasarely en De Primi Fine Art, c/o Pictoright Amsterdam

Overzichtstentoonstelling Op Art en kinetische kunst

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws