dinsdag, 12 september 2017 11:58

Pakje kunst uit de automaat

nieuwe stadsblad

Schiedam - De automaat oogt uit vervlogen tijden; treklades en een etalageruit met erachter stapels pakjes. Vroeger voor sigaretten nu met verrassende kunst. Gevuld door Schiedamse kunstenaars met miniatuur kunstwerkjes. Vrijdag is de opening in het Wennekerpand waar je vanaf nu dus kunst uit de automaat trekt.

Het moet wel passen in een sigarettendoosje. Dat was de opdracht aan de kunstenaars van KunstWerkt om op die manier reclame te maken voor hun werk. Wel in minivorm anders passen ze niet in de Bitri sigarettenautomaat die in het Wennekerpand neer wordt gezet. Kunstenares Yvon Koopman heeft vijftien collega kunstenaars zo ver gekregen om kunst in een wit doosje te stoppen. Dus een verrassing en een gok welke kunstenaar met welk object -gedicht, keramiek, glaswerk of handwerk – je getrokken hebt.

Pakje kunst
Kunst uit een automaat is niet nieuw. Zelf deed Koopman al in de jaren 90 zoiets. Maar dit landelijke concept 'Pakje Kunst' is er nu ook in Schiedam. Georganiseerd door Yvon Koopman met werk van plaatselijke kunstenaars.

Cadeau
Leuk om cadeau te doen, net als vroeger bijvoorbeeld een plastic ei uit de kindersnoepautomaat. Voor vier euro heb je straks eenmalige kunst als een gedicht, glaskunstwerk of zelfs een schilderijtje of lino. Yvon Koopmans kelder staat vol staan met Pakjes Kunst. Voor als de automaat straks bijgevuld moet worden. Meest zijn het laagdrempelige werkjes waardoor KunstWerkt reclame maakt. ''En maar zo duur als een half pakje sigaretten'', stelt Yvon Koopman opgetogen vast.

Maar waar komt die automatenkunst nou eigenlijk ineens vandaan? Daarvoor moeten we naar Brabant. ''Heel Nederland aan de automatenkunst '', is namelijk het ideaal van de Tilburgse kunstenaar Ronalt Schrauwen.

Duitsland
Die leende het idee kunstautomaten weer uit Duitsland waar ze in grote steden staan. Vooral in stations, boekhandels of in bibliotheken. Misschien heb je er wel eens gezien op je vakantieadres. In Schiedam komt er dus in ieder geval eentje te staan in het Wennekerpand, waar liefhebbers van cultuur langs kunnen komen na een voorstelling of expositie.


Jack Kerklaan kwam een pakje kunst uit de automaat trekken bij kunstenares Yvon Koopman. (Foto: Sage) (Foto: Sage)

Pakje kunst uit de automaat

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws