dinsdag, 06 december 2016 08:23

Presentatie 100 jaar Amsterdamse school

Schiedam - Jan Sluijter, fotograaf en architectuurliefhebber en beheerder van het brugwachtershuisje van de Oranjebrug, gaat in het Schiedams Boekhuis een presentatie geven over het ontstaan van de kunststroming de Amsterdamse School.

Dit jaar bestaat de Stijl van de Amsterdamse School 100 jaar. Een kunststroming die zoals de naam al doet vermoeden, in Amsterdam is ontstaan en aldaar veelvuldig is toegepast. Een stijl met een hele duidelijke Nederlandse signatuur vanwege de toepassing van het meest Nederlandse bouwmateriaal, namelijk baksteen.

Dit jaar was er een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam met als titel “Wonen in de Amsterdamse School” en een daarbij behorend naslagwerk. Daarnaast zijn er nog wat meer gespecialiseerde uitgaves verschenen met dit thema. De Stijl werd in het hele land toegepast, door zowel Amsterdamse als lokale architecten en kunstenaars.

Jan zal vertellen over het ontstaan van de kunststroming, de typische kenmerken en de verschillende verschijningsvormen in de bouwkunst. Ook zullen Schiedamse en Rotterdamse voorbeelden worden belicht. Jan Sluijter is naast fotograaf en architectuurliefhebber ook de beheerder van het brugwachtershuisje van de Oranjebrug, misschien niet geheel toevallig, een brug met stijlelementen van de Amsterdamse School. Een leuke bijkomstigheid is dat de lezing plaatsvindt op een locatie die omringd is door voorbeelden van de Amsterdamse School.

Wanneer: zondag 11 december 15:00 uur tot 16:00 uur Waar: Schiedams Boekhuis Hoogstraat 106 Schiedam Info: www.schiedamsboekhuis.nl Toegang: gratis

Presentatie 100 jaar Amsterdamse school

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws