maandag, 03 november 2014 13:56

Presentatie boek Groenweegje

De nieuwe uitgave Groenweegje, 'Schiedam rond 1900' herinneringen en prenten van Johan Töns (1890-1959) zal op 4 november 2014 worden gepresenteerd. Burgemeester C.H.J. Lamers neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Via 'Stichting de Driehoek, Cor Hermusstraat 41, 1065 HK Amsterdam' kunt u het boek ook bestellen. De prijs voor dit hardcover full colour boek is € 24,90.

Een 'gewone' Schiedammer

Johan Töns, schilder/tekenaar uit passie en beoefenaar van twaalf ambachten uit noodzaak, noteerde eind jaren '50 zijn herinneringen aan het Schiedam van zijn jeugd. Niet omdat hij zijn memoires wilde opstellen, maar omdat zijn neuroloog hem na een beroerte adviseerde om veel te schrijven; dat was goed voor de motoriek in zijn hand. Daarom schreef hij 26 schoolschriften vol met anekdotes. Die notities van een gewone Schiedammer met een scherpe blik zijn nu, een halve eeuw na zijn dood, in hun historische context geplaatst.

Samen met hem zijn we ooggetuigen van grote gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog of de enorme brand die de Kraton en de Palmboommolen in de as legde. Maar we zien ook de Schiedamse kermis en het leven van alledag in de stad, en wandelen door de polder. We volgen Johan op zijn weg naar school en kijken naar de schutterij die naast zijn geboortehuis oefende. En we maken via hem kennis met al lang vergeten stadgenoten uit die tijd.

De verhalen zijn rijk geïllustreerd met foto's en krantenberichten van rond de vorige eeuwwisseling, maar vooral ook met nooit eerder gepubliceerde tekeningen en schetsen die Johan zelf heeft gemaakt. Het boek is samengesteld en toegelicht door Fred Martin. Gemeentearchivaris Laurens Priester schreef het voorwoord.

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws